Начало Култура Снимки, плакати и каталози от „турнетата” на панагюрското злато показват в изложба

Снимки, плакати и каталози от „турнетата” на панагюрското злато показват в изложба

СПОДЕЛИ
zlato4Уникални фотоси и документи от гостуванията на Панагюрското златно съкровище и други тракийски шедьовръ по света ще бъдат подредени в специална изложба. Тя ще се открие на 4 ноември 2014 г. (вторник), от 11 часа, в изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 в столицата. Експозицията се нарича „40 години тракийска изложба”. Посетителите могат да видят и книги, каталози и плакати от български, чуждестранни и лични архиви, които пазят спомените за около осемдесет изложби. Изненада ще бъде възможността всички да се запознаят и с Одриското царство чрез специално създадено за целта мултимедийно приложение, съобщават организаторите от Държавна агенция „Архиви“ и Университетът по библиотекознание и информационни технологии
Те припомнят, че първата голяма изложба зад граница е през 1958 година, когато тракийските съкровища смайват посетителите на Етнографския музей в Нюшател, Швейцария. Следват изложби в над десет града, които в онези години са недостъпни за страни от Източна Европа.
За начало на официалното представяне на тракийското изкуство и култура по света, с всички необходими за това условия и под патронажа на държавата, се счита изложбата в „Пти пале“, Париж, май-август 1974 г, съобщават организаторите.