Начало Общество Ученичка в 11 клас отличена в Национално състезание „Знания за Европа”

Ученичка в 11 клас отличена в Национално състезание „Знания за Европа”

СПОДЕЛИ

На 24 и 25 ноември в София, в една от конферентните зали на хотел „Рила”, се проведе вторият кръг от Националното пилотно състезание „Знания за Европа”. То се провежда за първа година и се организира от катедра “Европеистика” на Софийския университет “Св. Климент Охридски” в партньорство с Националната асоциация на българските европейски клубове в рамките на проект по програмата на Европейския съюз “Учене през целия живот“, подпрограма “Жан Моне” – дейност “Европа в училище”. Състезанието предоставя възможност за изява на учениците със задълбочени знания и интерес към обединена Европа, насърчава учениците да изучават и осмислят европейската интеграция и мястото на България в нея. Всички желаещи да участват трябваше да са на възраст от 14-18 години и да напишат есе на тема- „Какво означава да си гражданин на Европейския съюз?”

От всички участващи от нашето училище, ученичката, от 11 „б”–  Анелина Калпакова беше класирана за националния кръг на състезанието. От общо 340 есета нейното беше оценено доста високо и беше отличено на второ място в челната десетка на най-добрите творби от цялата страна.”Това е голям успех за мен, чувствам се удовлетворена от себе си!”- сподели пред нас Анелина.

На националния кръг ученичката, заедно с останалите десет класирани трябваше да реши тест, изискващ широки познания относно това как е създаден, как функционира, кои са символите на ЕС, как са устроени институциите- Европейски парламент, Европейска комисия, Съд на Европа, кои са техните седалища и др..Освен тест в този етап се включваше и устно събеседване в рамките на 10 мин. по изтеглена тема. Ученичката от нашето училище отново защити достойно своето училище, града и себе си като разискваше въпроса- „Какъв Европейски съюз искат младите хора?” пред десетчленна комисия, съставена от доценти от СУ”Св. Климент Охридски” и представители на европейската комисия.

Като награда за своето блестящо представяне единадесетокласничката е получила сертификат, много помагала, книги, карти, справочници за ЕС и др..

Анелина сподели, че иска специално да благодари, още веднъж, на преподавателя си по история- г-н Писков за оказаната помощ и активното съдействие при подготовката за националния кръг.