Начало Култура Отличиха Анастасия и София в Международен пленер „Традиция, екология, творчество“

Отличиха Анастасия и София в Международен пленер „Традиция, екология, творчество“

СПОДЕЛИ

Младите панагюрски художнички Анастасия Лулчева и София Николаева взеха участие в XVIII международен пленер „Традиция, екология, творчество“ в Пловдив.

Талантливите момичета за пореден път се представиха блестящо, а Анастасия спечели и престижното трето място.

Възпитаничките на СУ „Нешо Бончев“ , с преподавател художникът Нистор Хаинов, вече имат редица завоювани награди в престижни национални прояви, както и самостоятелна изложба.

За първа година пленерът продължи четири дни, 17-20 април, вместо досегашните три, в които най-талантливите млади художници от България имаха възможността да опознаят Пловдив, да попият от атмосферата му и да претворят в картините си различни кътчета от красотите на Старинния град.

Награждаването се състоя при самото закриване на пленера на 20 април от 12:30 часа. Непосредствено след това беше открита и изложба от творбите в ГХГ „Мексиканско изкуство“ на ул. „Артин Гидиков“ 11 в Старинен Пловдив, която ще бъде отворена за жителите и гостите на града в рамките на една седмица.

Международният пленер „Традиция, екология, творчество” дава възможност на младите художници от различни страни да изявят таланта си, да осъществят творчески и лични контакти, да се запознаят с българската култура и културните традиции на други народи.Пресъздавайки съвременни обекти от град Пловдив и такива от архитектурен резерват ,,Старинен Пловдив”, със своя творчески поглед, участниците се доближават до духа на културно – историческото ни наследство и съвремието.