Начало Общество ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ „МИННА ЕЛЕКТРОМЕХАНИКА“ НА ДЪРЖАВНИТЕ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ „МИННА ЕЛЕКТРОМЕХАНИКА“ НА ДЪРЖАВНИТЕ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ

СПОДЕЛИ

Задължителният държавен изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация има  за цел да установи постигането на резултатите от обучението по специалността „Минна електромеханика“,  включени в държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията „Минен техник“, придобити през 5-годишния срок на обучение (VIII-XII клас). Дипломният проект е теоретико-практическа разработка по тема, възложена на ученика  с индивидуално задание. Изпитът чрез защита на дипломен проект се провежда в две  части – защита на дипломния проект в теоретична част и защита на дипломния проект в  практическа част. Учениците разработват дипломните проекти под ръководството и контрола на  ръководителите консултанти. Ръководителят консултант: 

предоставя информация за необходимата литература, материали, каталози,  справочници, технически и други данни; 

контролира поетапното и самостоятелно изпълнение на индивидуалното задание и дава  препоръки при необходимост;

провежда до четири консултации с всеки ученик

Дипломният проект се допуска до защита, при наличие на заключение с мнение за  допускане до защита (положителна рецензия). Защитата на дипломния проект в теоретичната част представлява устно изложение на  ученика за представяне на разработения дипломен проект и отговор на поставените от  комисията за подготовка, провеждане и оценяване въпроси. Изложението може да се  съпътства от допълнително онагледяване с презентация. Защитата на дипломния проект в практическата част е изпълнение на практическо задание. Заданието е индивидуално и има за цел да установи усвоените умения и компетентности на  ученика по специалността от професията.

В тази връзка на 23 и 26 май 2023г, в ПГИТМТ – Панагюрище се проведе защита на дипломните проекти на учениците от специалност „Минна електромеханика“- дуална форма на обучение. Пред Държавната изпитна комисия в състав: председател – инж. Добрин Карайлев – представител на „Асарел – Медет“ АД и членове: инж. Ненчо Ненчев – старши учител, инж. Лушка Апостолова – директор ПГИТМТ и инж. Лушка Маслева – старши учител, учениците представиха дипломните си проекти в теоретичната и практическата им част. Отлично се представиха учениците: Гергана Илкова, Петя Ботева, Илиян Джамбазов, Илия Воденичаров, Тодор Чамов, Цветалин Терзийски, Добрин Шикеров, Иван Попов, Кристиян Цуцеков, Денислав Лазаров, Здравко Машонов и Даниел Дъбев. 

Получаването на диплома им дава конкурентно предимство пред останалите им връстници и ги прави напълно готови да започнат работа по специалността в „Асарел – Медет“ АД, като електромонтьори, както и да продължат образованието си в Минно – геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ – гр. София. 

НА ДОБЪР ЧАС И УСПЕХИ В ПРОФЕСИЯТА!