Начало Развлечение Падащи звезди ще изпълняват желания в нощта между сряда и четвъртък

Падащи звезди ще изпълняват желания в нощта между сряда и четвъртък

82
0
СПОДЕЛИ

zvezda

Метеорният поток Персеиди, който озарява нощното небе през август всяка година, ще достигне своя максимум в сряда срещу четвъртък тази седмица.

Дъждът от падащи звезди е започнал още в средата на юли, но кулминацията му ще бъде на 13 август. Ако погледнем към небето в следващите няколко нощи, имаме възможност да преброим до 100 метеора в рамките на един час. В нощта на 12-ти срещу 13-ти Луната ще е във фаза, близка до новолуние и няма да пречи да се порадваме на зрелищния звездопад. Максимумът на падащите звезди ще бъде в последните часове преди разсъмване, което ще рече около 4 часа. Необходимо е обаче да намерим място, по-далече от градските светлини.

„Падащите звезди“ – метеори – представляват малки частици междупланетно вещество с размер от песъчинка до грахово зърно. Те навлизат в земната атмосфера със скорост около 20 км в секунда и практически мигновено изгарят, оставяйки в небето красива ярка следа.
Персеидите са един от най-мощните и известни метеорни дъждове, той възниква, когато Земята преминава през праховата следа от кометата Суифт-Тътъл (109P/Swift-Tuttle).