Начало Общество Пак гаф на Facebook с личните данни, този път на 14 млн....

Пак гаф на Facebook с личните данни, този път на 14 млн. потребители

СПОДЕЛИ

Facebook призна, че по грешка е направила публични публикациите на 14 млн. потребители, предназначени за ограничен кръг техни приятели, съобщи Франс прес.

Бъгът, който автоматично правел публични съобщенията в продължение на няколко дни през май, е отстранен, увери Ерин Игън, която отговоря за защитата на личните данни в социалната мрежа. Гафът станал, докато компанията изпробвала нова функция за споделяне на част от информацията и снимките от профилите на потребителите. Настройките на данните за профилите са били променени без знанието на  собствениците им. Затова съобщенията и материалите, които те публикували с намерението да ги видят само малка група хора, станали достъпни за всички.

Администрацията на Facebook ще уведоми потребителите за грешката, съобщи порталът Verge, като се позова на официални представители на компанията.

Бъгът се е появил между 18 и 27 май. Служителите на Facebook го открили още на 22 май, но им трябвали цели 5 дни, за да променят настройките на вече публикуваните съобщения.

Това е поредната издънка на социалната мрежа с лични данни на потребителите й и то след като Марк Зукърбърг тържествено обеща да защити по-добре личните данни на потребителите. От март Facebook е в окото на огромен скандал за злоупотреба с информацията от профилите на 87 млн. души, използвани от британската Cambridge Analytica. Върху компанията се стовари нова вълна от критики тази седмица след признанието й, че китайският производител на смартфони Huawei, смятан за близък до специалните служби, е имал достъп до личните данни на потребителите на социалната мрежа.