Начало Култура Панагюрище събра едни от най-достойните изследователи на делото на Априлци

Панагюрище събра едни от най-достойните изследователи на делото на Априлци

СПОДЕЛИ
Снимка Община Панагюрище
Снимка Община Панагюрище
Снимка Община Панагюрище

В рамките на два дни, 14 и 15 април 2016 година, в Исторически музей-Панагюрище, музейни работници, университетски преподаватели, представители на БАН и краеведи от страната ще представят своите нови изследвания и търсения за събитията от оня Април на 1876 година, когато българите оповестиха на целия свят, че повече не могат да живеят в пределите на една азиатска деспотия и предпочитат смъртта пред продължаващата почти пет столетия робска участ.

Организатори на научния форум са Община Панагюрище, Национален комитет за честване на Априлското въстание, Институт за исторически изследвания при БАН, Фондация „Васил Левски” и Исторически музей – Панагюрище.

На официалното откриване на Националната научна конференция „Априлското въстание в съдбата на българския народ“ присъстваха Христо Калоянов – председател на Общински съвет-Панагюрище, Никола Белишки – кмет на община Панагюрище, Галина Матанова – заместник-кмет на община Панагюрище, проф. д.и.н. Иван Стоянов – председател на Фондация „Васил Левски“, представители на БАН, университетски преподаватели, музейни работници, представители на културните институции в община Панагюрище.

Кметът Белишки поздрави всички участници и гости на конференцията, като пожела през следващите два дни духът на Априлци да бъде отново с нас, да не ни напуска никога и да ни дава смелост и увереност, че пътят, по който вървим е правилен и да знаем, че когато сме заедно, когато имаме самочувствието на един народ, тогава няма какво да ни спре.

След официалното откриване на конференцията започна Пленарното заседание, на което свои изследвания представиха:

проф. д.и.н. Иван Стоянов /ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“/ – „Априлското въстание в историческата съдба на българския народ“;

проф. д-р Пламен Митев /СУ „Св. Климент Охридски“/ – „Гюргевските апостоли, Сърбия и българското въстание“;

доц. д-р. Пламен Божинов /Институт за исторически изследвания – БАН/ – „Българската емиграция и дипломатическа мисия след Априлското въстание“;

доц. д-р Огняна Маждракова-Чавдарова /Институт за исторически изследвания – БАН/ – „Панагюрище 1876 година – някои открояващи се отзиви за Априлското въстание“.

Научната конференция продължи по програма със заседания по секции, както следва:

– Първа секция – в зала Исторически музей – модератор: проф. д.и.н. Иван Стоянов;

– Втора секция – в зала изложби на Исторически музей – Панагюрище – модератор проф. д-р Пламен Митев.