Начало Общество Панагюрище ще отбележи 162 години от рождението на Княгинята

Панагюрище ще отбележи 162 години от рождението на Княгинята

СПОДЕЛИ

162 години от рождението на Райна Княгиня ще отбележим на 18 януари. Тържественото събитие ще стартира в 10:00 часа с концертна програма „Жива си в нас, Княгиньо“ на децата от Обединено детско заведение „Райна Княгиня“.

В 11:00 часа ще се състои поклонение и ще бъдат положени цветя пред паметника на Райна Княгиня и в къща-музей „Райна Княгиня“.

Райна Попгеоргиева Футекова е родена в Панагюрище. Завършва женското класно училище в родния си град и Старозагорското педагогическо училище като стипендиантка на панагюрското читалище „Виделина“.

От 1874 година е учителка в Панагюрище и основава девическо дружество „Китка“.

Участва в подготовката на Априлското въстание и извезва Главното знаме. След избухване на въстанието развява знамето на Четвърти революционен окръг при тържественото му освещаване и участва в сражението при Балабанова кория.

След погрома е арестувана и инквизирана от поробителите. Руският княз Церетелев се застъпва за нея и я изпраща в Москва, където завършва училище за акушерки.

Написва и публикува своята „Автобиография“, която е ценен документ за онова буреносно време.

Завръща се в България като една от първите дипломирани акушерки. Омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на Панагюрище от 6 септември 1891 година до 18 октомври 1893 година. По-късно семейството се преселва в София.

Райна Попгеоргиева Футекова е майка на петима сина – Асен, Владимир, Георги, Иван и Петър.

Умира на 61 години в София.