Начало Култура Панагюрката Цвета Делчева е тазгодишният победител в Националния литературен конкурс „Христо Фотев“

Панагюрката Цвета Делчева е тазгодишният победител в Националния литературен конкурс „Христо Фотев“

СПОДЕЛИ

„Във време на нечувана пандемия, решихме да представим плода на онази, бих казал, пандемична поезия на Христо Фотев. Тази поезия, която ни заразява със своето чувство, мъдрост и експресивност. Журито тази година бе изключително затруднено. Участваха над 100 души, а книгите, които трябваше да бъдат оценени, бяха над 137. Задачата беше почти невъзможна, но успяхме да се справим в определения срок. Всеки оценява поезията субективно, затова и ние не поставихме много критерии, но все пак имаше едно нещо, с което всички се съобразихме при избора си – непреходността и неповтпримостта. Това, с което се отличава и творчество на Христо Фотев“, отбеляза д-р Мануелян. Вместо две съпътстващи награди, тази година бяха връчени три – на Роза Боянова, на Румен Тенев и на Румен Леонидов.

„Въпреки особените обстоятелства, решихме да обявим победителя на рождения ден на поета – 25 март, както се е случвало винаги. Искам да поздравя всички участници у да ги поканя да кандидатстват отново, защото следващи церемонии ще има!“, посочи зам.-кметът Диана Саватева.

Петимата финалисти тази година бяха Димитър Христов – „Песни, тъги и наздравици“; Роза Боянова – „Обратна гравитация“; Румен Денев – „Вокално стихосложение“; Румен Леонидов – „Покаяние Господне“; Цвета Делчева – „Отворени възможности“.

Мария ПОПЧЕВА, Фокус

Цвета Делчева е родена в гр. Панагюрище. След 1980 г. живее в София, а за известно време също и в Брюксел и Виена. Завършила е специалност „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и е работила като литературен сътрудник в Студентския дом на културата, като редактор в седмичници за образование, наука и култура в София и като юрист в държавната администрация и в частни фирми. Автор е на поетичните книги: „По нишката тънка“ (1985), включена в антологията „Общежитие“ (Народна младеж); „Отвъд предела“ (1992), „Изрядна нощ“ (1995), „Слънцето си е на мястото“ (2000), „За градовете и нещата“ (2004), „Краят на лятото, вечността“ (2006). „За градовете и нещата“ е преведена от Георги Ангелов и издадена на френски – „Des villes et des choses“ (2006) (Bйnévent, Ница-Париж), а „Краят на лятото, вечността“ е преведена от Габи Тийман и издадена на немски – „Ende des Sommers, Ewigkeit“ (Garamond, Виена). През 2010 г. излиза първият й роман „Реконструкция“ (Сиела), номиниран за наградата „Хеликон“, а през 2015 г. – „Скъпи непознати“ (изд. „Ерго“). Има награди от конкурса за студенти литературни творци (1984), Рицарски литературен конкурс за поети средиземноморци (1999) и конкурс за стихотворение „Да откриеш себе си“ на БНР (2001). Отделни нейни стихотворения са преведени и публикувани на немски, холандски и сръбски езици.