Начало Култура Панагюрският художник Стефан Божков с изложба в Българския културен институт в Братислава

Панагюрският художник Стефан Божков с изложба в Българския културен институт в Братислава

СПОДЕЛИ

Изложбата на живопис и художествена фотография е под наслов „Париж, жените и още нещо…”  

В Българският културен институт (БКИ) в Братислава, на 7 март, бе открита естетска изложба живопис и художествена фотография на българския художник с панагюрски корен Стефан Божков.

Изложбата бе уважена от френския посланик Н. Пр. г-н Кристоф Леонзи, директорът на Френския културен институт г-н Жан-Пиер Жаржанет и делегация от петима френски депутати от групата за словашко-френско приятелство на Националната Асамблея на Франция. От българска страна присъстваха посланикът на Република България Н. Пр. г-жа Йорданка Чобанова, пълномощният министър г-жа Виктория Меламед и директорът на културния институт г-жа Ваня Радева. 


Стефан Божков е роден през 1961 г. в Панагюрище, България. Завършва Художествената гимназия в Казанлък, специалност „изобразително изкуство”.
Бивш хамалин, бохем, артист на свободна практика, живее и работи в София. Ценител на хубавото вино и жените, природата, киното, литературата, музиката.
Работи и експериментира в различни области на визуалните изкуства – живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, сценография, пространствени инсталации. Със силно въображение, Стефан Божков посяга към почти всеки материал с идеята за претворяването му в изкуство. Моливът, кредата и акрила като основа и литографията са техниките, които той използва. За стилът му е трудно да се намери аналог.
Централна тема в неговото творчество е удоволствието и затова той изследва всички възможни източници за неговото постигане. За художника изкуството преди всичко трябва да носи красота. А тъй като тя може да бъде преходна или въпрос на мимолетна оценка, Стефан Божков продължава да я търси и претворява във всичките ѝ възможни проявления.
Той има участия в групови изложби и самостоятелни такива, симпозиуми и творчески престои – Австрия, Беларус,Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Египет, Испания, Италия, Литва, Македония, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Чехия, Словения, Сърбия, Унгария, Франция и Япония. Уъркшоп и изложби в Женския затвор, гр. Сливен.
Носител е на Наградата София – за високи постижения във визуалните изкуства, Награда „Златно перо“ от Международно биенале на книгата и илюстрацията, Белград, Сърбия, награди от различни графични форуми. 


Настоящата изложба е сбор от произведения, направени върху платно и хартия, в различни техники, от различни години, а някои рисувани специално за това прдставяне. Те са създадени и показват различни моменти, състояния, срещи и преживявания, инспирирани от лични контакти, физически или мисловни. Вдъхновения от други изкуства – музика, литература, театър и кино или кадри, запечатали се в съзнанието за части от секундата и пространството. Подреден хаос на мисли и чувства, както казва самият автор.
Особена наслада на зрителя носи колекцията от пълни с атмосфера и красота снимки на Париж и парижанките, които обитават улиците, кафенетата и парковете на града на любовта. Воайорското око на обектива на артиста ги преследва с възхита, запечатвайки техните движения, силуети и разбиращи усмивки. Залата на БКИ беше изпълнена с позитивна енергия на хора от различни националности, които без думи изповядват едно и също преклонение пред изкуството, красотата и Париж, който е като глътка свеж въздух, както се изрази авторът на изложбата Стефан Божков.