Начало Общество Панагюрският клуб „Традиция“ с нов проект

Панагюрският клуб „Традиция“ с нов проект

СПОДЕЛИ
РК „Традиция“

РК”Традиция”-Панагюрище съвсем скоро ще финализира своя нов патриотичен проект

РК”Традиция”-Панагюрище съвсем скоро ще финализира своя нов, значим патриотичен проект – изработването на реплика на знамето на 27-ми пехотен Чепински полк, патрон на клуба.

Средствата за реализирането на проекта са събрани от членовете на клуба. Дръжката на знамето ще бъде 3 метра, а на върха му ще стои български лъв.

Към момента в процес на изработка е навършието на знамето и останалите негови реквизити, в съответствие с българската знаменна традиция и науката вексилогогия.

Новото знаме на РК”Традиция”-Панагюрище ще бъде осветено през 2020 година, в подходяща обстановка по време на значим български празник.

Първото си полково знаме 27-ми пехотен Чепински полк получава в хода на мобилизацията за балканските войни през септември 1912 година. Тогава полкът получава знамето на Самоковска пеша дружина, което е едно от формените знамена модел 1881 година. Заповедта за оставане в заложничество полкът получава на 3 октомври 1918 година, няколко дни след Солунското примирие, с което България излиза от Първата световна война.

Полкът преживява изключително големи превратности – преживява пробива при Добро поле, голяма част от личния състав загива в тези тежки боеве. И към 3 октомври полкът вече се намира в района на гр. Кичево, днешна Република Северна Македония. Благодарение на инициативността на полковия командир, той своевременно взел мерки и организира една команда от храбри четници, които успяват да спасят знамето и то достига чрез набързо формирана команда през ред опасности, но достига до мястото на своя гарнизон, град Пазарджик, и знамето успешно е спасено.

Впоследствие знамето е удостоено с възпоменателна гривна за спасяване на знаме, а за участието си в Първата световна война е удостоено и с възпоменателен медал за войната 1915-1918 година.