Начало Култура Панагюрското златно съкровище отново у дома от 13 април

Панагюрското златно съкровище отново у дома от 13 април

СПОДЕЛИ

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристига в Панагюрище на 12 април. От следващия ден – 13-ти – събота, то ще бъде достъпно за посещения в специлно изградената за целта зала-трезор, съобщи директорът на Исторически музей – доц. Атанас Шопов. Съкровището ще остане на вниманието на панагюрци и гостите на града до 16 май.
Цената на билет за разглеждане само на музейния ансамбъл струва 6 лв., припомни доц. Шопов. Отстъпки има за ученици, студенти и пенсионери. За тях входът е 3 лв. Обходният билет пък струва 7 лв. и съответно 4 лв. за посочените групи посетители.
Вървят слухове, според които в миналото истинското съкровище е идвало в Панагюрище веднъж за половин ден. Други твърдят, че оригиналът изобщо не е показван тук, а е гостувало само копие на златните съдове. Сега е Факт, че за втора поредна година оригиналът на съкровището си идва у дома, коментира още директорът на музея. За първи път 9-те съда бяха изложени залата-трезор миналата година на втория ден от Великден.
Към съкровището винаги  има засилен интерес. Ценните златни находки, открити преди 64 години от  братята Павел, Петко и Михаил Дейкови в нива край града, привличат туристи от цялата страна. Те са и повод за местни хора, които живеят в други населени места да си дойдат у дома, каза още доц. Шопов.