Начало Култура Работна среща по проект „Панагюрище – столица на свободата“ организира Исторически музей

Работна среща по проект „Панагюрище – столица на свободата“ организира Исторически музей

СПОДЕЛИ

Работна среща по проект "Панагюрище – столица на свободата" бе инициирана и проведена от Историческия музей в града. Тя се проведе във вторник и в нея взеха участие доц. Соня Пенкова-директор на Националния Военноисторически музей в София, Пенка Николова – главен уредник "Възраждане" в пазарджишкия музей, доц. д-р Иван Иванов-представител на пирдопската музейна сбирка. В обсъждането участваха също и ръководителят на проекта Велко Сапунджиев, директорът на музея в Панагюрище доц. Атанас Шопов и историкът Ирина Ботева.
Целта на срещата бе представяне на тематично – експозиционния план за осъществяване на експозицията по проекта, който включва концепция, структура, тематичен и пространствен план, уточни доц. Шопов.
Искахме да представим нашето виждане по въпроса пред колеги – специалисти, които биха могли да ни помогнат с мнението си при осъществяването на тази мащабна задача, коментира още той.
Проектът "Панагюрище столица на свободата" е финансиран по оперативна програма "Регионално развитие". Той е на стойност  над 4 милиона лева, като 85% от средствата са безвъзмездна помощ. Проектът предвижда ремонтни дейности, реставрация и обновяване на експонатите в най-емблематичните възрожденски къщи в Панагюрище. По проекта ще бъдат ремонтирани Тутевата къща, родната къща на Райна Княгиня, Лековата и Дудековата къща, както и Градския исторически музей. Предвиден е основен ремонт, реставрация, консервация, вътрешно оформление на залите, осветление, озеленяване на дворовете, достъп на хора с увреждания и др.