Начало Здраве Първа национална среща по радиохирургия ще се състои днес и утре в...

Първа национална среща по радиохирургия ще се състои днес и утре в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Водещи специалисти от Гилдията на лъчетерапевтите в България и отделението по лъчелечение на МБАЛ „Уни Хоспитал“ организират Първа национална работна среща по радиохирургия. На нея са поканени да вземат участие известни специалисти от цялата страна. Спонсор на събитието е фирма „Вариан Медикъл Системс”, САЩ, производител на високоспециализирана техника. Дружеството прави едни от първите разработки в областта на лъчелечението, радиохирургията, рентгеновата технология и цифровите детектори за изображения. „Варинак България” ЕООД е единственото дружество в България, притежаващо правото да дистрибутира и сервизира продуктите, запазена търговска марка на производителя „Вариан Медикъл Системс”.

Форумът ще бъде на тема: „Въвеждане и стандартизиране на радиохирургията – предизвикателства към лъчетерапевтичните центрове в България“ и ще се състои на 2 и 3 ноември 2018 г. в Парк хотел „Асарел“ – град Панагюрище.

Срещата ще бъде открита официално на 2 ноември от прокуриста на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Ангел Проданов и от д-р Захари Захариев – началник на отделението по лъчелечение в болницата. Приветствени думи към гостите ще отправят кметът на Община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова.

Програмата ще започне с презентация от проф. Татяна Хаджиева, дмн – председател на Гилдията на лъчетерапевтите в България.

В рамките на първия ден гостуващите специалисти ще посетят „Уни Хоспитал“, където ще разгледат клиниките, а специално внимание ще бъде обърнато на Онкологичния център.

По време на втория ден ще бъде представен опитът на всички водещи лъчетерапевтични центрове в страната. Докладчици ще бъдат д-р Захариев от „Уни Хоспитал“, проф. Първанова от НСБАЛО, д-р Колева от УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“, д-р Недев от Аджибадем Сити Клиник, д-р Лазаров от Токуда, д-р Влайкова от УМБАЛ „Св. Георги“, д-р Дочев от КОЦ „Бургас“ и д-р Енчева от УМБАЛ „Св. Марина“.

Програмата ще акцентира върху проблемите и предизвикателствата в дозиметричното планиране. Ще бъдат представени случаи от практиката на медицински физици, както и начин на позициониране, начин на имобилизация и средства за верификация, които ще бъдат представени от старшите рентгенови лаборанти на всички центрове за лъчелечение в страната.