Начало Без категория Ротари клуб Панагюрище дари на Историческия музей фототипно издание на Лондонското Четириевангелие

Ротари клуб Панагюрище дари на Историческия музей фототипно издание на Лондонското Четириевангелие

СПОДЕЛИ

По повод деня на народните будители 1 ноември Ротари клуб Панагюрище дари на Градски исторически музей фототипно издание на Четириевангелието на цар Иван Александър(известно и като Лондонското Четириевангелие) – един от най-известните български кирилски ръкописи и вероятно един от най-важните писмени документи на българската култура преди падането на Второто българско царство. Великолепно изработеният ръкопис от XIV век, илюстриран с 366 цветни миниатюри, е включен в списъка на ЮНЕСКО “Паметта на света”. Това е най-добре изработеният и най-пълен старобългарски текст, представляващ уникален препис на четирите канонични евангелия от Матей, Марко, Лука и Йоан, изписан на кирилица с търновски устав.

Характерен с невероятно прецизното графично оформление и богата украса, Четириевангелието се издава в пълно фототипно издание от “Методиеви книги”, Румяна Стоянова, Диляна Русева и Методий Петриков. Отпечатани са 1000 броя, като всеки отделен екземпляр е със сертификат за автентичност с пореден номер, изписан върху сух печат.

Изданието, което вече се намира в панагюрския музей е под номер 324.

„То е предоставено за употреба от музейните работници и цялата общественост.“ – уточни президентът на Ротари клуб-Панагюрище Нистор Хаинов.

Всяко копие е с включена към него коментарна книга от есета на българиста и доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски”проф. Миклас и проф. д-р Елисавета Мусакова. Досега Четириевангелието не е било отпечатвано в пълната си цялост. Фототипното издание дава възможност на изследователи на българската културна история да видят и изучават едно от най-значимите произведения на българската книжовност и изобразително изкуство.

Исторически проучвания показват, че Цар Иван Александър Асен поръчва създаването на евангелието през 1355-1356 година за личната си библиотека. Създадено от монаха Симеон, по-късно Четириевангелието е било притежание и на цар Иван Шишман. Евангелието, като други писмени документи, се озовава извън страната, след падането на България под Османско робство. След библиотеката в Атон евангелието стига до Лондон, където се съхранява до днес в Британската библиотека. То е в голям квадроформат, написано на т.нар. представително, уставно писмо на Търновската книжовна школа.  Четириевангелието е запазено в оригиналния си вид като липсва само една страница.

Оригиналът е излаган в криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски” и в Нацоналния исторически музей.

От Ротари клуб – Панагюрище поднесоха венец пред паметника на д-р Събо Николов