Начало Култура Първата световна война чрез ценни артефакти показа Музеят (ВИДЕО)

Първата световна война чрез ценни артефакти показа Музеят (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Непоказвани досега документи, снимки, вещи и отличия на участници в Първата световна война подреди в изложба Историческият музей в Панагюрище. Експозицията се нарича „Първата световна война – героизъм и бит на българския войник” и е посветена на 105 години от началото на Балканската война и 100 години от Първата световна война.

Официално събитието беше открито от доц. д-р Атанас Шопов, директор на музейната институция. Той припомни историческите събития, довели до избухването на Първата световна война, както и включването на българските войски в нея. (Историческите факти вижте във видеото)

Доц. Шопов припомни, че изложбата е факт, благодарение на наследници на участници в Първата световна война, които се отзовават на призива на Музея и предоставят ценни и непоказвани до момента артефакти. Директорът на културната институция сподели очакванията си, че голяма част от тези дарения ще останат за Музея, за да достигнат до повече хора. Шопов благодари за съдействието на РК „Традиция“ – Панагюрище, които предоставиха оръжието, което илюстрира въоражението на българската и немската войска, както и въоръжението на противниковите сили. Шопов изказа и огромната си благодарност на колегите си Ирина Ботева, главен уредник и завеждащ отдел „Нова история”, Радослав Станчовски, уредник филиал къща музей „Райна Княгиня” и Манол Панчовски, художник и фондохранител за усилията, вложени за подредбата на изложбата.

Главният уредник Ирина Ботева акцентира върху същността на изложбата, посветена на самия войник. Друг акцент е и знамето на панагюрското дружество „Инвалид“ което също се показва за първи път. Това е знамето, с което завърналите се от фронта войници показвали своята принадлежност към армията.

Ботева лично благодари на хората, дарили или предоставили вещи и документи за изложбата. Това са Лука Тенекиджев – внук, Любен Лингов, Никола Кръстев, Иван Белишки, проф. Стефан Чернев и РК „Традиция“ – Панагюрище.

Връчени бяха Свидетелства за дарение на Иван Белишки и Петко Узунов.

С приветсвие към присъстващите се обърна и Методи Навущанов, председател на РК „Традиция” – Панагюрище.

По време на откриването на изложбата Музеят получи ново ценно дарение – пръстен за принадлежност към 27 Пехотен чепински полк от Петър Драев – член на НД „Традиция”, клон „Родопчани” – Велинград.

СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА