Начало Общество Първо място за шестокласника Ненко Джунов от национален конкурс „С очите си...

Първо място за шестокласника Ненко Джунов от национален конкурс „С очите си видях бедата“

СПОДЕЛИ

Специална комисия от Регионална дирекция „ПБЗН“ класира на първо място във възсрастова група 11-13 години рисунката на Ненко Джунов, ученик от VI б клас в ОУ „Двайсти април“. Рисунката участва в областния етап на конкурса „С очите си видях бедата“, който е дългогодишна превантивна инициатива на ГДПБЗН – МВР с партньорството на Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата и е под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа.

Целта на конкурса е със средствата на изобразителното изкуство да се изявят познанията на учениците за бедствията в световен мащаб, за рисковете от бедствия и за начините на поведение  и действие.            

          Рисунката на Ненко Джунов е създадена  дни след началото на войната в Украйна /през месец март/. Той споделя със своята учителка по изобразително изкуство Петя Караджова как не е вярвал, че толкова близо до нашите граници ще започнат  ожесточени военни действия и че ние ще бъдем преки свидетели на ужаса от войната. 

             Посланието на рисунката, което Ненко и учителят му Петя Караджова изпращат: няма по-голямо бедствие и по-голяма беда от войната, от това, човек да усети заплахата за семейството си  и за най-близките си хора, да види опожарен и разрушен дома си, а за едно малко и беззащитно дете тази трагедия е неописуема и жестока…