Начало Общество Пазарджишки и панагюрски номинации за Международния ден на правото да знам

Пазарджишки и панагюрски номинации за Международния ден на правото да знам

СПОДЕЛИ
restorant

35 са тазгодишните номинации за наградите на днешния Международен ден на правото да знам – 28 септември 2018 г., а в тях има и граждани и институции от Пазарджишка област. За шестнадесети път Програма „Достъп до информация” (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Имената на победителите ще станат ясни на церемонията, която ще се проведе днес от 16.00 ч., в Литературен клуб „Перото“ в столичния Национален дворец на културата.

Тази година 35 номинирани се състезават в шест категории. Това са четири награди „Златен ключ” (за гражданин и НПО, търсещи най-активно правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация, и за институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани) и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ” – съответно за институция, която грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ, и за най-абсурден случай по този закон.

Сред номинираните е и Борислав Лазаров от Елшица, за активността му в търсенето на правото на информация по ЗДОИ. Номинация за антинаграда „Катинар” има и за иначе доказалата се като много добре работеща със ЗДОИ община Панагюрище – за частичните или пълните  откази, които е постановявала на заявленията на Лазаров (той е търсил информация относно разходи за ремонт на пътищав Елшица, за разчети по сметосъбирането, за приходите и разходите на общинското дружество „ВиК-Панагюрище” и др.). По традиция е номинирана и РИОСВ-Пазарджик, но за наградата за институция, най-добре организирала предоставянето на информация. Екоинспекцията от години е отличник и е на върха в рейтинга за активната прозрачност в страната. Тя е единствената институция от Пазарджишка област, която е публикувала в Портала за отворени данни и регистър на подадените заявления по ЗДОИ за 2018, дори и за 2017-а година.

Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация,   да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по ЗДОИ, а и да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. Отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията. Международният ден на правото да знам отбелязва създаването на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията (www.foiadvocates.net) на 28 септември 2002 г. в София. През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.

През 2018 провеждането на церемонията за връчване на награди за Деня на правото да знам е възможно благодарение на подкрепата, която ПДИ получи в рамките на кампанията за набиране на средства през платформата Indiegogo: https://www.indiegogo.com/projects/breathe-freedom-of-information-champions-day/x/14626723#/    и по банков път. Тази година тя бе подкрепена и от „ХРАНИ ЖИКА“ ЕООД.

Номинациите и мотивите към тях може да видите в секцията Номинации на страницата на кампанията: http://www.righttoknowday.net/nominations/2018/