Начало Общество Петима ученика от Панагюрище придобиха квалификация по професия „Приложен програмист“

Петима ученика от Панагюрище придобиха квалификация по професия „Приложен програмист“

СПОДЕЛИ

Петима ученика от гр. Панагюрище придобиха квалификация по професия „Приложен програмист“ по Национална програма „Обучение за ИТ кариера“, двама от тях получиха грамоти

След тригодишно обучение завърши втория випуск по Национална програма „Обучение за ИТ кариера“. На 29 юни 2021г. на тържествена церемония в двора на МГ „Академик Кирил Попов“, гр. Пловдив, петима участника на програмата от гр. Панагюрище – Радостин Петров и Недьо Кроснаров – възпитаници на ПГИТМТ, гр. Панагюрище и Стефан Маслев, Пламен Кузмов и Иван Дерменджиев от СУ „Нешо Бончев“, гр. Панагюрище, получиха своите свидетелства за професионална квалификация. Те бяха придружени от директора на ПГИТМТ – госпожа Лушка Апостолова, както и от техния преподавател в програмата – госпожа Цвети Мулешкова.

 Момчетата завършиха успешно програмата, като минаха през всички 13 модула и защитиха своите знания в Държавните изпити по теория и практика. Всички ще продължат образованието си в български университети в сферата на компютърните науки. Двама от отличниците получиха грамоти от Министерството на образованието и науката (МОН).

Програмата започва с обучение по програмиране в X  клас и продължава 3 години.  В нея могат да кандидатстват всички десетокласници, които не изучават професия от професионално направление „Компютърни науки“

Занятията са комбинация от присъствени и онлайн дейности. Те се провеждат в свободното време на учениците – през седмицата, в събота и недели или през ваканциите. Обученията се органицират от пет центъра – в София, Правец, Пловдив, Русе и Бургас и се провеждат в над 40 населени места. 

В нашия град имаме честта за съществуване на изнесен център за подготовка по програмата в ПГИТМТ и любезното съдействие на госпожа Лушка Апостолова.

В преподаването се включват и специалисти от ИТ сектора и от висшите училища, което създава условия за обмен на знания между бизнеса и учениците. 

Учениците, които през следващата учебна година ще бъдат в десети клас, могат да кандидатстват за включване в обучението тук. Одобрените сред тях ще получат учебни материали и ще бъдат оценявани в специална платформа.