Начало Общество Пловдивският владика ще служи в Стрелча на Архангеловден

Пловдивският владика ще служи в Стрелча на Архангеловден

СПОДЕЛИ

Света архиерейска литургия ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 8 ноември 2021 г. в храм „Свети Архангел Михаил“ в Стрелча, съобщават от общината в средногорското градче. Повод са храмовият празник и обновлението на стрелчанската църква, казва се още в съобщението от домакините – Архиерейското наместничество на храм „Свети Архангел Михаил“ и кмета на община Стрелча.

Реставрацията на храма „Свети Архангел Михаил“, който е един от символите на Стрелча, започна през есента на 2014 година. През септември бе отбелязана 110-годишнината от освещаването на църквата като заедно с отслужения по този повод водосвет се даде началото на внушителна по размерите си работа по реставрация и консервация на украсата на църквата.

Храм-паметник „Свети Архангел Михаил” е не само една от забележителните църкви в страната, но и символ на религиозността и родолюбието на стрелчани.
През 1900- та година стрелчани се обединяват около идеята да построят нов храм, чрез който да изразят преклонението си пред жертвите на освободителните борби. Само за няколко години е построена високата 15 м.  църква  с дарения и доброволен труд.

Архитектурно храм-паметник „Свети Архангел Михаил” представлява трикорабна базилика с една кръгла абсида и увенчана с осмостенен купол върху третия кораб, който благодарение на многото двуредни прозорци, разпръсква светлината и осветява храма.