Начало Общество По-малко пътни инциденти, но повече ранени и загинали в област Пазарджик за...

По-малко пътни инциденти, но повече ранени и загинали в област Пазарджик за първите шест месеца на годината

СПОДЕЛИ
Заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата проведе заместник областният управител на Пазарджик Петър Белчев. Основен акцент бе поставен върху анализа на сектор „Пътна полиция” към ОДМВР Пазарджик, относно пътно-транспортните произшествия и травматизъм в областта през първото полугодие на 2017г.
Пътнотранспортната обстановка в първите шест месеца на 2017 година в област Пазарджик е значително влошена по отношение броя на загиналите, каза  началникът на сектор „Пътна полиция” към ОДМВР – Пазарджик главен инспектор Асен Гешев.
Той уточни, че загиналите по пътищата в областта през този период са 19, което е с 11 повече от същия период на 2016 година. „От началото на януари до края на месец юни в Пазарджишко са регистрирани общо 414 пътнотранспортни произшествия, като от тях 110 са тежки и са ранени 139 участници в движението. Само в две катастрофи, едната от които на автомагистрала „Тракия” имаме загинали общо 15 души”, допълни Гешев. Общият брой на инцидентите през първите шест месеца на годината е два пъти по-малко от миналата година, но ранените са с 3 души повече.
„Основни предпоставки за пътнотранспортните произшествия остават лошата диспциплина, превишената скорост, движение след употреба на алкохол, слаба квалификация на водачите, подценяване на умората или твърде високото самочувствие, което се наблюдава основно при младите водачи“, коментира началникът на сектор „Пътна полиция“ – Пазарджик.
Пътна полиция – Пазарджик предприема  и поредица от мерки за намаляване броя на пътнотранспортните произшествия и подобряване на пътната обстановка в областта. Има утвърден и вече се изпълнява план за намаляване на пътните инциденти и пътния травматизъм и подобряване безопасността на движението на територията на ОДМВР – Пазарджик.
На базата на ежедневния анализ се актуализират и разстановат нарядите от пътния контрол, с цел осигуряване на ефективен контрол, насочен към конкретни фактори и причини, водещи до тежки пътнотранспортни произшествия. Служителите са изцяло ангажирани с пътния контрол при стриктно спазване на утвърдени часови графици.
„Осигуряваме ежедневно присъствие на тези служители на участъци с концентрация на катастрофи и интензивно натоварени такива”, каза по време на заседанието главен инспектор Гешев. Като такива той посочи главният път едно осем – Пловдив – Пазарджик до Белово, пътят Варвара – Велинград и третокласния път Пазарджик – Бошуля – град Ветрен. „На същите пътища ежедневно се извършва и контрол на скоростните режими с технически средства, издават се електронни фишове. Имаме стационарна камера, разположена на автомагистрала „Тракия”.
Друга мярка са планираните и провеждани полицейски операции за контрол чрез размяна територията за контрол между съседни районни управления, в които мероприятия максимално се ангажира униформеният състав”, каза също началникът на Пътна полиция – Пазарджик. Той посочи, че при подобна операция на територията на Районното управление в Септември през вчерашния ден са задържани двама водачи, управлявали автомобилите си под въздействието на наркотични вещества и един без регистрационни табели.
Предприети мерки и реализирани инициативи за пътна безопасност представиха от РУО Пазарджик Областно пътно управление и общините Стрелча, Пещера и Септември.