Начало Култура Златен медал за Женска певческа група към читалище „Искра-1872” –...

Златен медал за Женска певческа група към читалище „Искра-1872” – с. Попинци

СПОДЕЛИ

Златен медал за цялостно представяне получи на 30 юли Женска певческа група към НЧ „Искра -1872” – с. Попинци във Втория Регионален фолклорен събор на народното творчество „Св. Константин” – гр. Пещера, в който се изявиха над 140 индивидуални и групови изпълнители от цялата страна.

На 30 юли попинските самодейци към читалище „Искра-1872” се представиха успешно  и бяха част от второто издание на Регионалния  фолклорен събор „Св. Константин” и Петия Международен самодеен празник в село Равногор, общ Брацигово.

Благодарим на организаторите и на двата фолклорни празника на народното творчество за поканата, добрата организация и гостоприемството, с които бяхме посрещнати„, споделиха самодейците.

Женската певческа група, с ръководител Иван Чардаков, и със специалното участие на Елена Георгиева като индивидуален изпълнител, се представи с автентични песни от Средногорието, с дуетно изпълнение на Величка Йонова и Гена Мутафчиева на жътварска песен и индивидуално изпълнение на Елена Георгиева.

Самодейците от НЧ „Искра-1872” – с. Попинци се завърнаха с грамоти за успешно представяне и за съществен принос в развитието, съхраняването и популяризирането на българските народни традиции.

 

Второто издание на събора на народното творчество „Св. Константин” се провежда с подкрепата на Министерство на туризма. Журито в състав: председател – Николай Балабанов, директор на конкурса, диригент  и композитор и членове: д-р Бинка Добрева – народна певица, педагог и  солист на хор „Мистерията на българските гласове“,  Здравко Мандаджиев – народен певец, маестро Иванка Паунова – диригент на АНПТ Пазарджик, педагог, инструменталист и Боян Алексиев – хореограф и Светла Караджова – народна певица, определиха носителите на специални награди и  Гранд при в отделните категории.

През месец август летните изяви на самодейците към НЧ „Искра-1872” продължават с още участия във фестивали и празници. На 4 и 5 август Съставът за автентичен фолклор ще участва в Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”, който ще се проведе от 3 до 6 август в летния театър на с. Царевец, общ. Свищов. Участието ще бъде финансово подпомогнато от Община Панагюрище по проект на читалище „Искра-1872” към Програмата за стимулиране на читалищната дейност за 2017 г. и е част от програмата за отбелязване на 145 годишния юбилей на читалището.

На 15 август предстои участие на самодейците в Празника на село Попинци, организиран от Кметство Попинци и част от Културния календар на Община Панагюрище.

На 19 август предстои участие в Шестия национален „Празник на шарената сол” в село Бъта – организиран от НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1927” по проект към Програма за стимулиране на читалищната дейност на Община Панагюрище за 2017 г.

По информация на Донка Шопова-секретар на НЧ „Искра-1872” – село Попинци