Начало Общество По-ниски цени от миналата година и още по-свито потребление отчитат търговците на...

По-ниски цени от миналата година и още по-свито потребление отчитат търговците на плодове и зеленчуци

СПОДЕЛИ

В сравнение с миналата година цените на пресните плодове и зеленчуци са по-ниски, единодушни са търговците в Панагюрище. Освен това те са единодушни и по друг въпрос – потреблението е още по-свито. От ден на ден става по-зле, оплакват се продавачите. Хората спират, гледат и подминават. Личи си, че им се ядат свежите продукти, но нямат парички, особено пенсионерите, казва продавачка на зеленчук на Горната чаршия.
Първите хубави едри череши на пазара в града са с цена 6 лв. за килограм. Търговците признават, че цената е доста соленичка, но пък обещават, че до Черешова задушница, когато най-много се харчат плодовете, цените ще паднат. Други техни колеги пък смятат, че напротив, цената на черешите и тогава няма да е ниска, защото ще се повиши търсенето. Съблазнителният плод може да се напазарува и за 3.90 лв.,но значително по-дребен. Другото сезонно изкушение – ягодите, са с по-достъпна цена. Намират се по 2.50, 2.60, 2.80 лв. според качеството. Миналата година ягодата дойде с цена 4.50 лв. за килограм, припомня продавачка. Според нея тази пролет търговците зареждат наведнъж по-големи количества от плодовете, за да могат да предложат и по-ниска цена.
Най-достъпни зеленчуци за салатка все още са марулите и пресния лук. Те се харчат от по 30 ст. до 50 ст. Най-високата им цена била 70-80 ст. преди седмици. Пресният лук върви по 0.40 лв. връзката, а чесънът по 0.50 лв. Възможна е вече и шопската салата, защото гръцките домати вървят на цени от 1.00 до 1.50 лв. Тази година вносните домати са много хубави, качествени са, нямат никакви инсекти, казват търговците и добавят, че клиентите предпочитат именно тях заради по-ниската цена. За почитателите на родната продукция се намират спокойно и розови домати. Доставили сме ги от Първомай, осведомява ни търговка на пазара. Сочният розов зеленчук се харчи по 2.80 – 3.20 лв. Краставиците са горе долу по 1.50 лв. – българско производство. Макар че все още не е сезонът на чушките, такива не липсват на сергиите. Те са на цени от 2.50, 3.00 и над 3 лв. Хората са се затъжили за пресни зеленчуци след зимата и често си купуват тиквички. За сега те не са много евтини – струват по 1.60 лв.за килограм. Пресните картофи също са вече на пазара и на трапезата ни. Те вървят по 1.80 – 1.90 лв. за килограм. Все още се намират и стари картофи, които рядко може да намериш за под 1 лв. за кило.