Начало Култура Почина проф. Лука Кръстев

Почина проф. Лука Кръстев

СПОДЕЛИ
На 22 септември, в София, почина проф. дмн. Лука Петков Кръстев, лекар и учен с родови корен от Панагюрище.

Проф. д-р Лука Петков Кръстев е роден в София, но е потомък на два панагюрски рода и правнук на Велко Королеев – книжовникът, определил 11 май за ден на Св. Св. Кирил и Методий. Той учи в Американското основно училище и завършва II мъжка гимназия и Медицински университет в София. Работи 8 години в различни села и градове, а след това в Медицинска академия, Института по гастроентропология и БАН, Института по хранене и Института по клетъчна патология. Специализирал в София, Лондон, Москва, Париж и Стокхолм по кардиология, стомашно-чревни заболявания, хепатология и цитопатология. Кандидат и д-р на медицинските науки. Автор на 300 научни труда и 10 монографии. След пенсионирането си работи и в областта на народопсихологията, издава книгите : „Оксфорд. Илюстрована енциклопедия”, Поредицата „Досег” в пет части, „Велко Королеев и неговия вечен календар”. Автор на идеята и един от тримата реализатори, заедно с Георги Гемиджиев и Павлина Вайсилова за написването на двутомната книга „Панагюрци вчера и днес”.

Проф. Кръстев заедно с деца от „Звезден клас“, Панагюрище, 2013 г.

Професор Лука Кръстев и съпругата му Олга Полякова-Кръстева са най-големите дарители на Общинска библиотека „Стоян Дринов” – Панагюрище. Силно привързани към Панагюрище, те даряват голяма част от личната си библиотека на постоянен достъп и съхранение към нашия фонд. Над 2000 книги, периодични и справочни издания на български, английски, руски, немски и френски език, обогатиха библиотеката ни, като са безкрайно полезни на многоброините ни читатели. Първото дарение получихме през 2006 год. Тогава в рамките на няколко месеца бяха дарени над 700 книги, като част от тях са уникални издания, които притежаваме ние, Медицинска академия и Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София. Само нашата библиотека може да се похвали, че притежава томовете от Кралския онкологичен институт във Великобритания. През 2012 година направиха второто си дарение от 300 книги, между които бяха и „Летописите на българското книжовно дружество”, Летописите на БАН от 1914 до 1919 год. и др. ценни книги и справочници. Детският отдел се обогати с нови книги на стойност 300 лв., като средствата бяха част от дарителския жест на семейство Кръстеви.

 

Професор Лука Кръстев е носител на няколко Общински награди. През 2010 год. получава наградата на Ротари клуб – Панагюрище „Ротари Признание” за дарителска дейност и издаване на книги за историята на Панагюрище. През 2011 година е носител на наградата „Любородие”- награда за краеведска дейност. През 2013 год. е един от кръстниците на „Звезден клас”- Панагюрище.

 

За това, с дарителските си жестове, той остава трайна следа в културния живот на Панагюрище и служи за пример, че човек се помни с действията и постъпките, които остава след себе си.

Всички, които са имали честта и удоволствието да познават и да са общували с проф. Лука Кръстев, със сигурност ще пазят завинаги спомена за блестящия ерудит, човекът с неповторимо чувство за хунор, но най-вече – истинския българин и родолюбец.
Дълбок поклон!
Погребението ще се състои в църквата „Св. Неделя“ в 13.00 ч., 26 септември,  понеделник.
Екипът на ПИА изказва своите искрени съболезнования на роднините и близките на проф. Лука Кръстев.