Начало Общество Почитаме паметта на св. Александър Невски

Почитаме паметта на св. Александър Невски

СПОДЕЛИ

Православната църква чества днес деня на Свети благоверен княз Александър Невски. Имен ден могат да празнуват Александър, Александра, Алекси и Алеко.

Името е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете“. Носещите това име могат да изберат да почерпят и на 30 август, когато се почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква отбелязва пренасяне на мощите на Св. Александър Невски.

Днес почитаме паметта на Свети благоверни княз Александър Невски, който е починал през 1263 година на 44-годишна възраст.

Св. Александър Невски е роден през 1220 г. Живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен „Невски“.

По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа.