Начало Общество Днес почитаме Света великомъченица Христина

Днес почитаме Света великомъченица Христина

205
0
СПОДЕЛИ

06_1

На 24 юли почитаме Света великомъченица Христина. Тя била родом от гр. Тир.

Нейният баща, като управител на този град, бил известен жесток езичник. Родителите й и дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста.

Когато Христина пораснала, тя със собствения си разум и сърце стигнала до познанието на истинския Бог, а по- късно познала и Богочовека Христа.

Погнусена от езическите вярвания в несъществуващите богове, в порив на ревност към истината, тя счупила домашните сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. От тази нейна постъпка баща й люто се разгневил. Христина смело му изповядала своята вяра в Христа..

Той я подложил на страшни изтезания и разпоредил да я хвърлят в тъмница. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Не след дълго баща й починал внезапно.

Следващите управители Дион и Юлиан продължавали да мъчат изповедницата. Най- накрая Юлиян заповядал смъртно да накажат Христина. Тогава светицата била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. Така Господ показал великата сила на вярата в нейно лице. И въпреки, че трима жестоки мъчители я убиват, те не могли да я победят и да я накарат да се отрече от любовта си към Бога.

На 24 юли имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.

Честит празник на всички именици!