Начало Култура Поредна награда за Попинци от международен фолклорен фестивал

Поредна награда за Попинци от международен фолклорен фестивал

СПОДЕЛИ

На 20 октомври 2012г.  фолклорният  танцов състав „Тангра” и съставът за автентичен фолклор при читалище „Искра-1872” – с. Попинци взеха участие в Деветия международен фолклорен  фестивал „Малешево пее и танцува” – Микрево, община Струмяни.   

Един фестивал на фолклора, любовта и приятелството, който тази година събра на сцената 2226 участници от 12 области или половин България  и 13 големи ансамбли от Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Черна гора, Италия, Сицилия и Хърватия. Един авторитетен международен форум, който преодолява границите с песен и танц,  съхранени в сърцата на хиляди самодейци.

 Сред толкова много участници съставът за автентичен фолклор при читалище „Искра-1872” беше отличен  с трета награда в раздел „Танцови състави”. Попинските самодейци с ръководители Мария Терзийска и Иван Чардаков впечатлиха публиката и журито с автентичните песни, хора, костюми  и разбира се с приемствеността между поколенията .

Освен с престижната трета награда и двата състава от читалище „Искра-1872” получиха дипломи за участие и опазване на фолклорните традиции и се  завърнаха  заредени с обич, приятелство, красота и магия, която остава за цял живот.