Начало Бизнес Последно: обществените поръчки няма да се спират

Последно: обществените поръчки няма да се спират

СПОДЕЛИ
Вчерашното предложение на депутатите от ГЕРБ да се спрат всички обществени поръчки, докато трае извънредното положение в страната, не беше одобрено при гласуването на текстовете на второ четене в Народното събрание. С това отпадат и голяма част от притесненията на бизнеса, че много от важните проекти, включително такива, които се финансират с евросредства, могат да бъдат забавени. Решението да не се спират поръчките ще има и положителен ефект върху икономиката, тъй като инвестициите ще продължат – държавата харчи средно по 1 млрд. лв. на месец през публичните търгове.

Според одобрените текстове в закона за извънредното положение обществени поръчки няма да се провеждат само за закупуването на медицински изделия и лабораторна апаратура, които са необходими за диагностика и лечение на пациенти. Също така Законът за обществените поръчки няма да се прилага за закупуването на хигиенни материали и лични предпазни средства за обезпечаване на мерките срещу епидемията в страната. Това се прави, за да може подобни процедури да се провеждат бързо, без да се чакат съответните срокове, както при публичните търгове.

Освен това обществени поръчки няма да се провеждат и за обезвреждане на пестициди и болнични отпадъци, като тук логиката е да се съкрати пътят на евентуално заразените отпадъци от инфекциозните отделения до инсинератора. Изгарянето им е задължително и не може да се използва друга технология.