Начало Общество Затягат мерките. Забраняват се „безцелните“ междуградски пътувания

Затягат мерките. Забраняват се „безцелните“ междуградски пътувания

СПОДЕЛИ

От полунощ в цялата страна на входовете на областните центрове ще има контролно-пропускателни пунктове и полицията ще пропуска хора само при неотложност – здравословни причини, по работа или за да се завърнат у дома. Забранява се и посещението на паркове и градинки, а хората под 60 години ще бъдат ограничени за това в кои часове могат да пазаруват от магазини и аптеки.

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на брифинг след заседание на Националния оперативен щаб и министри. „Мерките засега са в рамките на извънредното положение и могат да бъдат удължавани“, каза той.

Причината за излизане от градовете ще се удостоверява със служебна бележка от работодател, медицински документ или документ за самоличност. Здравният министър не можа да отговори конкретно на въпрос как да се реагира, ако човек трябва да пренесе лекарство до друг град за свой близък, но каза, че не може да си представи как, ако на полицая на контролния пункт се покажат рецепта и касова бележка за лекарство, той няма да пропусне човек. Увери, че подобни проблеми няма да се допускат.

„В никакъв случай не искаме да пречим на бизнеса. Икономиката трябва да работи“, каза Кирил Ананиев.

 

Забрана за излизане в парка

Забраняват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски съоръжения на открити и закрити обществени места. На собствениците на кучета ще се позволява да разхождат домашните си любимци, но без да има струпвания.

„Прогнозите за времето за събота и неделя са чудесни, но за съжаление няма да можем да се възползваме и да излезем навън“, пошегува се Венцислав Мутафчийски.

 

Как ще пазаруват възрастните

Също от утре (21 март) възрастните хора над 60 г. в цялата страна ще могат да посещават магазините за хранителни стоки и аптеките във времето между 8:30 и 10:30 часа, а в този интервал ще действа забрана за всички под тази възраст, се разбра от думите на здравния министър.

Целта е да се предпази тази част от хората, които са потенциално най-уязвими от коронавируса COVID-19.

„Ако тези мерки не дадат достатъчно резултати, тогава може да се повиши рестрикцията“, каза Мутафчийски. Той посочи, че часовете са избрани въз основа на наблюдения на бизнеса за това кои са пиковите часове, в които пазаруват най-често възрастните.