Начало Култура Повече пари за читалищата в Панагюрище

Повече пари за читалищата в Панагюрище

СПОДЕЛИ
Реклама

Читалище Виделина

До 3 хиляди лева получава всяко читалище в община Панагюрище, за да съхранява и развива българската традиция, съобщиха в предаването „Денят започва“ по БНТ. За допълнителните средства се кандидатства с проекти. По този начин се финансират събития като Празникът на шарената сол в село Бъта и „Тодоров ден по нашенски“ в Баня.

Читалище „Виделина 1865“ в Панагюрище печели почти максималното финансиране от 3 хиляди лева. Така се запазва традицията да остане Парадът на духовите оркестри в града.

Парадът се прави през година, но вече са включени нови събития, за да се обогати читалищната дейност.

“Във връзка със 140-годишнината от Априлското въстание ще направим фестивал на хоровата патриотична песен”, разказа Ирина Пелтекова – секретар на читалище „Виделина 1865“.

Допълнителната субсидия, която ще се разпределя между самодейците е 25 хиляди лева.

“По този начин в част от населени места се зародиха нови празници, други пък се надградиха като традиционни за съответното населено място”, обясни Галина Матанова – заместник-кмет на община Панагюрище.

Читалищните състави разчитат на общинските средства предимно за нови костюми и декори, както и за да се представят на други фестивали.

“Ако трябва съвсем накратко да определим дейността на читалищата, може би в едно изречение, това е патриотизъм в действие. Народните читалища са уникален феномен на духовния живот на България”, обобщава Галина Матанова – заместник-кмет на община Панагюрище.

И днес в малките населени места читалището се оказва и единствено духовно средище.