Начало Общество Поздрав от кмета на Община Стрелча Стойно Чачов по повод 24 май

Поздрав от кмета на Община Стрелча Стойно Чачов по повод 24 май

84
0
СПОДЕЛИ
кметът на Стрелча Стойно Чачов
stoino-chachov-kmet-strelcha
Уважаеми съграждани,

24 май е най-ведрият и празнично тържествен ден в българския календар. Ден, в който отдаваме почит на равноапостолите – светите братя Кирил и Методий, буквите, писмеността, словото и културата. Държавата на духа, както нарича България големият учен акад. Дмитрий Лихачов, не би била възможна без своята писменост и родените от нея – духовност и култура.

България може да се гордее, че в националния календар най-давностно отбелязвания празник е Денят на славянската писменост, като свидетелство за честването му през 1813 г. се открива в една арменска летопис. Съвременната историография утвърждава 11 май по стар стил или 24-ти по нов  за празник на духа през 1851 г., благодарение на Найден Геров, а „Върви народе възродени” зазвучава през 1901 г. На пръв поглед малко години, но за възстановената ни през 1878 г. държавност – с огромно значение.
24 май е различният празник. На този ден не отбелязваме битки, обрати в народната съдба, имена и саможертви. В този ден отбелязваме 30 букви, които всекидневно изграждат живота ни, словото и хората на словото. 24 май е също така празникът на детството ни. Кой от нас не си спомня празничната училищна суетня, „Върви народе възродени”, цветята, венците, любимите учители? Абитуриентският бал, прекрачването на прага на зрелостта, последните акорди на „един неразделен клас”…?
24 май е празник на личната памет и общото бъдеще чрез „чудото на езика”.

Уважаеми учители,
В съзнанието на народа през всичките епохи учителят е една от най-значимите и отговорни фигури в йерархията на обществото. Днес, на вас се падна трудната задача в смутно време да отворите вратата към знание. Смутно, защото е време, в което сме свидетели на подмяна на ценностите. Но аз вярвам, че  вие няма да позволите светът на будителите да бъде изместен от света на келепира и еднодневките. Вашата професия е и съдба, чиято трудност още Ботев е посочил: „Учителят трябва да бъде търпелив като вол, добър като агне и телесно здрав като битолски просяк“. Поздравявам ви с професионалния празник и ви пожелавам здраве и упорство в отстояване на истинските ценности.

Скъпи ученици,
Позволете ми да ви поздравя с 24 май – денят на книжовността, към която вие имате дълг и отговорност. Не забравяйте, както гласи една известна сентенция, че човек може да бъде вкаран в училище, но не може да бъде накаран да мисли. Учете и не подценявайте знанието. Не вярвайте на тези, които ви казват, че в днешния свят може и без образование. Три „У”-та стоят в основата на успеха, според  старофренският поет Кретиен дьо Троа – „Усилие, Упорство, Ум – без тях ще вдигаш само шум”. Бъдете свободни да разсъждавате, сравнявате, анализирате. Отстоявайте своето мнение и бъдете себе си.

Скъпи абитуриенти,
Отлитат последните училищни мигове. Още няколко дни и вие навлизате в друг етап на живота – по-зрял и успешен, надявам се. Пожелавам ви  винаги да помните класните стаи, защото те са местата, в които сте прочели и написали първите думи, навлезли сте в света на науката, създали сте истинските приятелства, преживели сте общите радости и разочарования, срещнали сте безкористни наставници в лицето на учителите си.
Пожелавам ви незабравима бална вечер и винаги да се връщате към „последния учебен час”.

Скъпи деятели на културата,
Българинът винаги е имал любов към знанието. Стрелча може да се гордее, че е част от средногорската средновековна книжовна школа и едно от първите селища по българските земи със светско училище – от 1844 г. Традицията за добро образование и книжовност е отколешна и стрелчани винаги са я следвали. В наши дни вие неотменно отстоявате принципите на просветителството и книжовността.

Честит празник!
Стойно Чачов,
кмет на Община Стрелча