Начало Общество Пожарите през последните дни унищожиха стотици декари гора

Пожарите през последните дни унищожиха стотици декари гора

СПОДЕЛИ

Изключително напрегнати и натоварени три поредни дни за огнеборци и спасители от региона. На десетки сигнали са реагирали служителите от звената на ОУПБЗН. Ето и най-тежките от тях:

  • В петък около 14.00ч. бил получен сигнал за пожар в землището на панагюрското село Попинци. По първоначални данни огънят навлязъл в горски масив и лозови насаждения. За овладяване на създалата се ситуация към мястото били насочени екипи от районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението” в Панагюрище, Пазарджик, Белово, Пещера, Батак. Редом с огнеборците в гасенето участвали 15 служители от РУП-Панагюрище, 30 служители от горското стопанство в Панагюрище с пет джипа, около 70 жители на село Попинци, специализирана верижна техника на „Асарел Медет” АД-Панагюрище. Със задружни усилия и под ръководството на началника на ОУПБЗН-Панагюрище комисар Иван Панайотов пожара бил локализиран и потушен. Унищожени са около 300 декара иглолистна и смесена гора, 150 декара лозови насаждения и няколко вилни постройки. Извършен е оглед от дежурна група на полицейското управление в Панагюрище, води се дознание.
  •  В събота около 15.00ч. н телефон 112 е получен сигнал за пожар в местността „Никулден” край Панагюрище. Данните сочели, че огънят е навлязъл в горски фонд, собственост на Държавното горско стопанство в Панагюрище. На мястото са изпратени екипи от Районните служби в Панагюрище, Пазарджик, Пещера и Белово с противопожарни автомобили и джипове, служители на горското стопанство в средногорския град, доброволно формирование от Община-Панагюрище и специализирана верижна техника от „Асарел Медет” АД. Четири часа по-късно пожара бил локализиран, а на следващия ден изгасен напълно. Унищожени са 40 декара иглолистна гора и същата площ лесонепригодни площи. На мястото е извършен оглед от дежурна група на РУП-Панагюрище, образувано е дознание.