Начало Общество Калоянов внесе поправка, която спира разкарването за скици до Пазарджик

Калоянов внесе поправка, която спира разкарването за скици до Пазарджик

СПОДЕЛИ

 

Предложение за промяна в Закона за кадастъра и имотния регистър внесе в деловодството на Народното събрание народният представител от ПП ГЕРБ Христо Калоянов, съвместно с колегите си пазарджишкия избирателен район д-р Дончо Баксанов и Гинче Караминова. Ако бъде прието, предложението значително ще облекчи гражданите и представителите на бизнеса, които в момента пътуват до Пазарджик, за да вадят скици на имоти и други необходими документи, които се издават в офиса на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, коментират вносителите. Идеята на Калоянов и колегите му е за землищата, в които няма действащи подразделения на тази Агенция, дейността да се извършва от местната общинска администрация. В мотивите към предложението се посочва, че с предложената промяна обслужването на гражданите и бизнеса ще бъде по-бързо, по-ефективно и по-икономично. Калоянов и колегите му посочват, че в общинските администрации има както базова информация, така и подготвени служители, които могат да предоставят услугата.

Предлага се регламентираните в Закона такси за извършване на услугата да остават в общинските бюджети. От обосновката стана ясно, че по този начин ще се запазят изградените във всяка община специалисти, а може да се привлекат и нови експерти, които да извършват услугите. Предстои предложението да се разгледа в Постоянната комисия по инвестиционно проектиране.

Надявам се да срещна подкрепата и на останалите колеги, защото тази промяна ще отговори на очакванията на гражданите и бизнеса във всички селища, в които няма офиси на Агенцията, заяви Калоянов. Подобни предложения бяха изпращани до Народното събрание и Областна администрация и от кмета на община Панагюрище Никола Белишки.

2 КОМЕНТАРА