Начало Любопитно Пожарната – начин на живот, призвание и дълг (ВИДЕО)

Пожарната – начин на живот, призвание и дълг (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

На Кръстовден пожарникарите от цялата страна отбелязват своя професионален празник

Пожарникарската професия е начин на живот, призвание и дълг. Всеотдайността и риска, който поемат огнеборците ежедневно в борбата с огнените и природните стихии, са високо ценени. Те са тези, които се изправят срещу заплахите, с единствената цел да помагат на хора, изпаднали в беда, да спасяват природата. Пожарникарите спасяват животи! Тази професия е вискохуманна и за нея човек трябва да притежава храброст и мъжество.

На днешния 14 септември пожарникарите в цялата страна отбелязват своя професионален празник.

По този повод гл. инспектор Симеон Симеонов от РСПБЗН – Панагюрище поздрави всички, съпричастни с пожарното дело. Ето какво им пожела:

По случай седмицата на пожарната безопасност и защита на населението, която се провежда от 11 до 15 септември, панагюрските огнеборци направиха демонстративно пожаро-техническо занятие. Учението се състоя вчера, 13 септември, и бе съвместно с Аварийно-спасителна служба и пожарна безопасност към “Асарел-Медет” и  Доброволното формирование към Община Панагюрище.

Представени бяха най-модерните технологии по отношение на пожарната защита и демонстратирана пожаро-техническа подготовка.

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ бе инсцениран пожар, при който огнеборците показаха бързата реакция при потушаването му.

С кратка лекция инж. Красимир Кръстев, началник на Аварийно спасителната служба към “Асарел-Медет”, запозна Доброволното формирование към Община Панагюрище с различните видове пожарогасители и техните предназначения, след което желаещите можеха да приложат наученото на практика, гасейки запалена вана.

Пожарникарите демонстрираха как  за минути се справят при тежко пътно транспортно произшествие.  Показано бе гасене на горящ автомобил и изваждане на пострадали от силно деформиран автомобил с помощта на хидравлични ножици, повдигачи и други специализирани инструменти.

СНИМКИ ОТ УЧЕНИЕТО