Начало Култура Правнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев се срещна с панагюрци в музея...

Правнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев се срещна с панагюрци в музея (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Станислава ЗАХАРИЕВА
Днес се отбелязват 160 години от рождението на Райна Княгиня и 170 години от рождението на нейния съпруг Васил Дипчев. Днешният ден изцяло е посветен на тези панагюрски личности, с които делим един роден град – Панагюрище. Тържественото честване на празника приключи в Исторически музей – Панагюрище от 17:00ч. Уважаващият себе си човек знае много за биографията на Княгинята, но тази вечер бяха споменати факти, трудно откриваеми в историческите извори.

Аудиторията имаше честта да получи тази информация лично от правнука й Здравчо Здравчев. Той представи презентация на тема „Райна Княгиня, Васил Дипчев и синове – в служба на Родината”. Събитието бе открито от доц. д-р Атанас Шопов и вокална група „Китка” при читалище „Виделина-1865”. Здравчо Здравчев гордо припяваше на тяхното акапелно изпълнение на песента за Райна Княгиня. Присъстваха и други наследници на създателката на знамето за Априлското въстание, сред които и Асен Дипчев. Той е създател на 11 стихосбирки, а Стефан Рапонджиев издекламира стихотворението му „Здравият корен”. Зрителите затаиха дъх и с искра в погледа наблюдаваха презентацията. Райна Княгиня е олицетворение на красотата, родолюбието, саможертвата и добродетелта на българката. С треперещ глас и сълзи в очите внукът на големия род Дипчеви предаде делата и корените на своите прадеди. Легендата разказва, че Дипчеви произхождат от селищата Войника и Бояджик, Ямболско.
knq
Райна Княгиня се асоциира с отразеното от писатели, журналисти, политици и духовници Априлско въстание. Нейният образ е прилежно съхранен през вековете. За нея се отнасят и думите на Георги Раковски: „Любовта към отечеството превъзхожда всички благини на света”. Райна Княгиня и Васил Дипчев са наградени с орден „Свети Александър”, но истинското призвание за тях е това да бъдат част от пантеона на българските будители.
Учителката Елисавета Георгиева изказа истинското си възхищение към Знаменоската. Тя е посветила две от везаните си знамена на Райна Княгиня.
След събитието гостите бяха поканени на коктейл и неофициален разговор с наследниците на незабравимите Райна Княгиня и Васил Дипчев.