Начало Избори Право на отговор на Галина Матанова по повод манипулативни твърдения

Право на отговор на Галина Матанова по повод манипулативни твърдения

СПОДЕЛИ

Спрете се – думите ви се разминават с делата!

На 06.10.2023 г. ОИК-Панагюрище постанови „ ….решение за отхвърляне по смисъла на чл. 85, ал. 4, изречение 2-ро от ИК на Жалба с вх. № 109 / 04.10.2023 г., подадена от Ясен Стоянов Христов.

След оспорване на решението на ОИК пред ЦИК от страна на Ясен Христов, ЦИК върна решението за ново разглеждане на ОИК-Панагюрище, поради непълноти в мотивите на решението. С това ЦИК отменя решението на ОИК не поради неправилно приложение на материалния закон, а поради липса на изложени мотиви в решението от страна на ОИК-Панагюрище.

Решението на ЦИК беше оспорвано пред Върховния административен съд, който с решение № 9808 от 17.10.2023 г. потвърди решението на ЦИК и го върна отново за разглеждане от ОИК-Панагюрище.

След като разгледа повторно сигнала, ОИК-Панагюрище прие решение № 86-МИ от 18.10.2023, с което отново постанови „решение за отхвърляне по смисъла на чл. 85, ал. 5 във връзка с ал. 4, изречение 2-ро от ИК на Жалбата подадена от Ясен Стоянов Христов.“.

Уважаваме правото на всеки да изразява и разпространява своето мнение, да дава становища, да тълкува решенията на ЦИК и законите в Република България.
Уважаваме и правото на всеки да формира самостоятелно своето мнение, както и да се запознае с текстовете на чл. 161 от Изборния кодекс, чл. 39 , чл. 42 от ЗМСМА и решенията на избирателните комисии.
Припомняме, че единствено в правомощията на ОИК-Панагюрище и на ЦИК е да се произнесе по въпроса дали има извършено нарушение по изложените в сигнала твърдения.

Няма решение нито на ОИК, нито на ЦИК, с което да се установява нарушение.
Затова всички спекулации по повод отмяната на решение № 82 от 06.10.2023 г. на ОИК-Панагюрище са неуместни.