Начало Общество Православната църква отбелязва зачатие на Света Анна

Православната църква отбелязва зачатие на Света Анна

СПОДЕЛИ
restorant

Православната църква отбелязва на 9 декември зачатието на Богородица от нейната майка – Света Анна. 

Св. Анна (чието име идва от староеврейската дума Hannah – "благодат") е смятана за закрилница на семейството и майчинството, на девиците и вдовиците.

Според Протоевангелието на Яков праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени, че той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: "Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!".  След девет месеца – на 8 септември, се родила бъдещата майка на Иисус. 

В народните обичаи 9 декември е свързван и с поврата в природата и новото начало. Според обичая момите засяват в плитък съд, обикновено ново гърне, пшеница с вода и наричат: ако до Васильовден покълне, момичето ще се омъжи през годината. 

Според фолклора в нощта срещу празника Анино зачатие (известен още като Зимна Св. Анна) най-силно "хващат" заклинанията, прокобите и магиите. Тогава магьосници, вещици и врачки правят заклинания за раздяла, болест и смърт. Затова и строго се спазват различни забрани: жените не трябва да работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, го отвличат. 

Имен ден днес празнуват:  Анна, Ана, Анка, Анко, Ани, Янко, Янка.

Екипът  на ПИА честити на всички, които днес празнуват!