Начало Местна власт Празнично шествие и молебен поставиха начало на честването на 148 години от...

Празнично шествие и молебен поставиха начало на честването на 148 години от Априлското въстание

СПОДЕЛИ
С празнично шествие от Историческия музей в Панагюрище започна честването на 148 години от Априлското въстание. Облечени в национални носии, в шествието се включиха десетки млади хора, които носеха 12-те знамена и портретите на героите от българското националноосвободително движение, апостолите от Четвърти революционен окръг и членовете на Привременното правителство в Панагюрище. Шествието поведе Духов оркестър „Делчо Радивчев“ към НЧ „Виделина-1865“. В събитието се включиха и членове на Регионалне клуб „Традиция“.
Под звуците на химна на Република България, изпълнен акапелно от Надежда Ковачева – Гласът на България` 2023, на
исторически площад „20 април“ ВрИД кметът на община
Панагюрище Петър Каменски вдигна българския трикольор.
В църквата „Свето Въведение Бородично“ свещениците от Панагюрска духовна околия отслужиха благодарствен молебен. Със силните слова на Вазов от цикъла „Епопея на забравените“, изпълнени от актьори на Театър „Българска армия“, и неувяхващите песни за България, изпети от трио „Тенорите“, край Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ жители и гости на общината изразиха своята признателност към саможертвата на онези, на които дължим свободата си.
Венци и цветя бяха поднесени от името на премиера и външен министър на Република България Димитър Главчев, заместник председателите на Народното събрание Росица Кирова, Кристиан Вигенин и Никола Минчев, всички парламентарно представени групи, министъра на културата, областния управител, Общински съвет Панагюрище с председател Иван Лалов, общински съветници, официалната делегация от гр.Кавадарци – Република Северна Македония, образователни и културни институции, неправителствени организации и фирми, развиващи дейността си на територията на Панагюрище.
Информация и снимки: Община Панагюрище