Начало Общество С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-годишнината от Априлското въстание.

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-годишнината от Априлското въстание.

СПОДЕЛИ

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-годишнината от Априлското въстание.

На историческия площад „20-ти април“ с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон. На честването присъстваше заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, народни представители, членове на Европейския парламент, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, общински съветници, представители на бизнеса в Панагюрище и други.

„148 години по-късно ние сме на историческия площад „20 април“ в Панагюрище в подножието на легендарния хълм Маньово бърдо, който помни паметните дни от април, с възторга на възтаналия народ, с пукота на черешовите топчета и неповторимата саможертва в името на свободата. Урокът от Април, 1876 е, че пътят към вътрешната свобода на човека е най-дълъг и най-трудем: да надигнеш глава срещу вековна тиранична власт, сам да решаваш съдбата си, да разчиташ не на милостта на дипломатите, а на собствените си дървени топове и кремъклийки пушки, значи си разкъсал оковите на страха и покорството, а духът ти се е извисил до онова поетично обобщение: „И в няколко дена тайно и полека, народът порасна на няколко века…“ – подчерта в словото си временно изпълняващият длъжността кмет на Община Панагюрище Петър Каменски.

„Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ за свобода и развитие, за собствена държава, за човешко и национално достойнство. Априлското въстание накара Европа за пръв път да застане с мощен глас в защита на българска национална кауза. Подвигът и делото на априлци трябва да бъдат следвани и ще останат завинаги мерило за зрелостта на българския народ, за героизъм, саможертва и мъжество, но най-вече за безпределна любов към Отечеството“, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

Честването приключи с традиционната заря.

Днес тържествата по повод 148-ата годишнина от Априлската епопея продължават в местността Оборище, където е взето съдбовното решение за въстание.