Начало Общество Празнуват Александър, Александра, Алекс, Алексия, Сашо, Сашка, Цанка, Цанко

Празнуват Александър, Александра, Алекс, Алексия, Сашо, Сашка, Цанка, Цанко

СПОДЕЛИ

Свети Александър Невски разбил шведите

Българската православна църква почита Свети благоверен княз Александър Невски, като именно заради това едноименният храм-паметник в центъра на София празнува свой празник на 23 ноември.

Свeти благоверен княз Александър Невски (1220 – 1263) е роден през 1220 г, живял по времето когато руските земи били под татарско владичество и бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска тръгнал на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз удържал славна победа, за която бил наречен „Невски“. Свeти Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа, а в края на живота си пожелал да приеме монашество.

Другият светец, чиято памет почитаме днес, Св. Амфилохий е роден в Кесария Кападокийска. Той бил съвременник и приятел на св. Василий Велики и св. Григорий Богослов. Преди да бъде ръкоположен за епископ, прекарал 40 години в монашество. Взел участие на Втория Вселенски събор и много съдействал за изкореняване на ересите не само в своята епархия, но и в другите църкви. Умрял в 395 г., като оставил след себе си съчинения, полезни за Църквата.

Имен ден празнуват Александър, Александра, Алекс, Алексия, Сашо, Сашка, Цанка, Цанко.