Начало Анализи Царят дава, пъдарят не дава (или как се изключва отбор от турнир)

Царят дава, пъдарят не дава (или как се изключва отбор от турнир)

СПОДЕЛИ

Автор: Свилен Кириловски

На 10 ноември Дисциплинарната комисия към БФС изненадващо обяви, че третодивизионният „Оборище“ (Панагюрище) е лишен от правото да участва в турнира за Купата на България през сезон 2021/22 и е глобен с 2500 лв. Два дни по-късно на сайта на БФС се появи по-подробно обяснение: На 1/16-финала за купата „Оборище“ – „Ботев“ (Пд) на 22 октомври, в който гостите спечелиха с 4:0, не е допусната публика, по решение на кмета на Панагюрище и по предложение от „Оборище“, поради „невъзможността на домакините да осигурят необходимата охрана и контрол по време на срещата“.

„БФС неведнъж е подчертавал, че основната функция на футбола е да радва запалянковците, а лишаването им от възможността да подкрепят отборите си поради липса на организация и отказ за поемане на отговорност не може да бъде толерирано. Невъзможността да бъде осигурена охрана няма как да бъде оправдавана с извънредната епидемична обстановка, особено предвид факта, че към този момент България бе сред малкото европейски страни, даващи възможност на привържениците да посещават футболни срещи“, пишат от БФС. И допълват, че „Оборище“ е бил предупреден за санкции, ако не допусне публика.

И така – „Оборище“ явно е показно наказан. Лесно е, щом е малък клуб – санкцията ще си отшуми и… „продължаваме напред“.

Но да видим мотивите на „Оборище“? Предвид очаквания наплив на фенове на „Ботев“ в Панагюрище домакините е трябвало да платят 8000 лв., за да осигурят охрана. За клуба тази сума е доста голяма, а и местните власти са били притеснени (и с право), че запалянковците няма да спазват предписаните мерки за социално дистанциране на стадиона. Нещо, което БФС допуска безнаказано да се случва на почти всеки мач от Ефбет лига. Има си и конкретни основания за тревогите – в деня, в който кметът Никола Белишки подписва заповедта за недопускане на зрители на мача (21 октомври), в страната са обявени 1336 новозаразени с COVID-19 и 11 починали. Което бе рекорд от началото на пандемията в България през март!

В заповедта си Белишки се обляга на т. 18 и т. III от издадената дни по-рано (на 13 октомври) заповед РД-01-603 от здравния министър Костадин Ангелов. В т. 18 пише: „Всички областни щабове, кметства и областни администрации в рамките на функционалната си компетентност и при максимално използване на контролните си правомощия и административен капацитет да създадат необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на страната, като да въвеждат и допълнителни противоепидемични мерки в случай на необходимост, при отчитане на конкретната специфика и данни за областите, които ръководят и наблюдават.“ А т. III гласи: „Кметовете на общини могат да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия“.

Накратко – кметът на Панагюрище е бил в правото си да не допусне зрители на ст. „Орчо войвода“.

Но от БФС това не ги впечатлява, нещо повече – от там укорително твърдят: „Оборище“ не е единственият отбор, изпитващ финансови затруднения в тежката ситуация, но е единственият, лишил феновете от възможността да гледат футбол поради тази причина“. И следва уповаване на наредбата за първенствата и турнирите на БФС, според която взаимодействието между клуба и общината е недопустимо.

Ето два въпроса във връзка с това:

– След като в заповедта си здравният министър дава право на кметовете да предприемат подобни мерки, защо БФС не се съобразява с това разпореждане? А иначе приема мнението на здравното министерство, че конгрес на БФС не може да се проведе на 11 декември и форумът ще бъде отложен тъкмо заради епидемичната обстановка…

– Защо от БФС се втренчиха в обяснението на „Оборище“ за невъзможността да осигури охрана, която да съблюдава спазването на мерките за социална дистанция по трибуните? А в същото време всички бяха слепи за поведението на големите агитки – „Левски“, „ЦСКА-София“, „Ботев“ (Пд), „Локомотив“, „Берое“. И така и не бе променен Дисциплинарният правилник за сезона, предвид действително тревожната ситуация, та барем вътре да бъде предвидено някакво наказание за неспазването на разпоредбите. Не! Явно, по обясненията на БФС, интересите на феновете са над всичко. Дори и над здравето…

Източник: segabg.com