Начало Общество „Предай стара хартия – получи нова книга“ на 8 и 9 декември...

„Предай стара хартия – получи нова книга“ на 8 и 9 декември в Панагюрище

СПОДЕЛИ

„Предай стара хартия, вземи нова книга“. Това е поредна кампания, организирана от новосформирания Общински ученически парламент, с подкрепата на общинското звено “Управление на дейностите по опазване на околната среда и водите“ и ЕКОПАК България АД.

Всеки, който предаде 5 кг. хартиени отпадъци, ще получи нова книга.

Това ще се случи на 8 декември (петък) от 9 до 17,30 ч. и на 9 декември (събота) от 9 до 13,00 ч. в сградата на Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.

В днешно време голяма част от горите на света стават обект на изсичане. Всяка година все повече гори са изсичани от дървoсекачите за производството на дървесина и гориво. Но така не си даваме сметка, че  по този начин унищожаваме околната ни среда и създаваме много проблеми за нас самите. Именно дърветата са част от майката природа и те играят важна роля за живота на планетата, затова, ние хората, не трябва да се отнасяме по такъв жесток начин към тях, а трябва да се стремим те да бъдат запазвани.

Чрез изсичането на дърветата ние намаляваме източниците на кислород и вода. Защото дърветата са основен източник на въздуха, който ние и останалите живи същества дишаме. Именно затова амазонската гора е наречена белите дробове на земята, но инцидентите като пожарите и обезлесяването от местните жители показват, че с тези темпове в близкото бъдеще тази джунгла ще бъде унищожена и земята ще изгуби своя основен източник на кислород.

Факт е, че дърветата са също толкова важни и за водата, с която черпим енергия. Благодарение на тях пречиствателните станции пречистват питейната вода. Освен това, те имат голямо значение за кръговрата на водата и осигуряват дъждовете, които напояват почвата.

Също така горите имат голямо значение за животинския и растителния свят, защото като се унищожават горите така изчезват  местните видове животни и загиват много растения.

Без гора няма живот, затова хората трябва да се замислят какво правят и да разберем дали има полза от изсичането на горите или е по-добре да опазим нашата среда, за да не се изправяме пред сериозни проблеми в бъдеще.“, споделят младите парламентаристи и приканват към съпричастност.

Включете се в кампанията!