Начало Общество Предлагат един контролен орган да следи системата по ТЕЛК освидетелстването

Предлагат един контролен орган да следи системата по ТЕЛК освидетелстването

СПОДЕЛИ
restorant

Предлага се един контролен орган към НОИ да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването, съобщи заместник социалният министър Султанка Петрова след среща в МС с националнопредставителните организации на хората с увреждания. На срещата са присъствали вецепремиерът Красимир Каракачанов и управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Този единен контролен орган ще упражнява контрол върху всички издадени ТЕЛК решения, върху детските ТЕЛК решения, тъй като до момента няма контрол върху тях, допълни Петрова. По думите й отделно, при сигнал, комисията ще има възможност съгласно българското законодателство да направи съответните проверки на място. В НОИ имат териториални дирекции и те могат по места да извършват чрез експерти контролни дейности, уточни заместник-министърът.

Предложението за промяна ще бъде допълнително обсъдено с организациите на хора с увреждания и след това ще бъде внесено в НС.

В момента има девет комисии, които трябва да извършват контрол върху цялата верига по ТЕЛК освидетелстването и това е заложено в Закона за здравето. Тук влизат Министерството на здравеопазването, социалното министерство, НОИ, НЗОК, регионалните здравни инспекции, регионалните картотеки, припомни заместник-министър Петрова. Идеята е да се направи един контролен орган, защото от съществуването на девет комисии досега няма ефективност и липсва контрол, отбеляза Петрова.

Националнопредставителните организации на хората с увреждания отдавна предлагат да бъде създадена подобна единна комисия за контрол.

Обсъдено е и лекарите, които злоупотребяват и допускат издаването на документи с невярно съдържание, да носят наказателна отговорност. Когато се установи, че лицето няма увреждане, а се възползва от системата години наред, то ще бъде принудено да възстанови сумата, която е получавала през годините.