Начало Любопитно Честит марихуанен ден

Честит марихуанен ден

СПОДЕЛИ

20 април е неофициалният празник на поддръжниците на легализацията на тревата в САЩ

420, 4/20 или 4:20 е кодовата дума за пушене на трева в западните щати. Според някои познавачи, произходът на термина идва от група ученици, които се събирали след часовете да пушат. Друго обяснение е, че това е радио-код на полицията в Калифорния.

Както и да е, днес в Денвър, Колорадо се провежда националния митинг на привържениците на легализирането на марихуаната. Според проучване на  AP/CNBC, 55% от американците са против, докато 33% са за легализацията. В същото време 45% от анкетираните заявяват, че войната срещу наркотиците е твърде скъпа. 60% обаче подкрепят легализацията на използването на марихуана за медицински цели.

Най-интересният резултат е, че 74% се противопоставят на легализирането на тревата, дори ако нейното облагане помогне за попълването на щатските бюджети, но пък 60% одобряват данъците ако тя е вече легализирана. Разликата може би се дължи на пушачите на трева, които не искат цената й да нарасне. Или пък, че пушачите попадат в категорията на хората, които се съпротивляват на данъците по принцип.

Показателен е и отговорът на въпроса „Как бихте постъпили ако марихуаната е легализирана и компания, в която имате инвестиции влезе в бизнеса с марихуана“. 48% процента от запитаните казват, че това няма да промени намеренията им, докато 36% отговарят, че биха продали дела си. Въпросът е много интересен от гледна точка на всеки социолог, защото елегантно показва какъв е процентът на хората, които се противопоставят на марихуаната най-вероятно от морални съображения.