Начало Общество Предприемачите се запознаха с целите на Плана за градско развитие

Предприемачите се запознаха с целите на Плана за градско развитие

СПОДЕЛИ

Да бъде прокарана допълнителна пътна артерия до квартал "Драгулин" и да бъде покрито коритото на река Луда Яна в централната част на града с цел обособяване на допълнителни паркоместа. Това бяха две от предложенията, които дадоха представителите на местния бизнес по време на нарочна среща, на която бе обсъден бъдещият интегриран план за градско възстановяване и развитие. Планът предстои да бъде изготвен и ще обхваща периода 2014 – 2020 година. Срещата с представители на фирмата "Инвестиционно проектиране", която ще изработи плана , бе по инициатива на Сдружението на предприемачите в Панагюрище. Тя бе инспирирана след проведеното на 16 октомври обсъждане на същия план, на което присъстваха представители на местната власт, бизнеса и институциите.Тогава представителят на Сдружението Сашо Господинов  изрази недоумението си от факта, че се организира обсъждане на план, какъвто напрактика не съществува и заяви, че представителите на бизнеса не могат да дадат конкретни предложения, тъй като не са запознати в детайли с целите на проекта.

Седмица по-късно, на 24 октомври, на организираната от Сдружението среща, представители на местният бизнес бяха запознати с основната задача на Плана за градско възстановяване и развитие лично от представители на фирмата "Инвестиционно проектиране".  Те  обясниха, че Планът за развитие  2014-2020 година не бива по никакъв начин да се бърка с Общ устройствен план на града и че изработването му е от изключителна важност за бъдещотот ни развитие, защото ако Панагюрище няма изработен подобен план, след 2014 година няма да може да кандидатства по програмите на Европейския съюз.

Колкото до конкретните предложения от старна на местния бизнес,бяха поставени на дневен ред проблемите с преминаването на товарните камиони през града ни, прокарването на допълнителна пътна артерия към "Драгулин" и покриването на коритото на Луда Яна с цел елиминиране на носещите се миризми и обособяването на нови паркоместа. По последното предложение присъстващият на срещата зам.-кмет на общината Георги Павлов бе категоричен, че няма как да се случи, тъй като покриването на коритото не се допуска от съображения за сигурност във връзка с предстоящото изграждане на язовира.

1 КОМЕНТАР