Начало Култура Представени бяха книгите по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно”...

Представени бяха книгите по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно” (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

img_9839

Снощи, 14 ноември, в камерната зала на Театър Дом-паметник бяха представени книгите, финансирани от Община Панагюрище, по проект за стимулиране на местни творци „Панагюрище-духовност и творчество в едно”.

6 от общо 13 са одобрените творби тази година. Това са Мария Бегова – стихосбирка „ Провинции на сърцето”, Петър Карапетров – адаптирано издание „Кратко описание на Панагюрското въстание” – кандидатства Народно читалище „Виделина-1865”,  Димитър Дънеков – епиграми „Питанки…Чуденки…Многоточия…И прочие”, Атанас Сугарев – сборник с народни песни „Из панагюрското музикално творчество”, Дида Гемиджиева – седма книжка „Здравей, хлапе” и Исторически музей – сборник с документи за издевателствата над българите след потушаването на Априлското въстание „Ужасите в Пловдивския и Пазарджишкия край след Априлското въстание 1876 година“.

На събитието присъстваше само Дида Гемиджиева, останалите творци отсъстваха поради неотложни ангажименти или здравословни проблеми, но всички бяха изпратили благодарствени писма.

Срещата уважиха и двамата външни експерти Тодор Каракашев и Георги Спасов, които оценяваха тазгодишните творби. Те споделиха своите впечатления и дадоха важни насоки за авторите и проекта.

В Деня на народните будители – 1 ноември, Община Панагюрище стартира процедура по набиране на кандидати за финансиране на произведения на изкуството на местни творци за 2017 година по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно“, припомни Магдалена Македонска – главен експерт “Култура и вероизповедания” в Община Панагюрище и разказа за основните цели и идеи на програмата.

 „Панагюрище – духовност и творчество в едно” предлага развитие и популяризиране на културното историческо наследство на общината, издига качеството на създавания културен продукт и неговото разпространение, стимулира и насърчава културното многообразие , а една от специфичните цели, заложени в тази програма, е превръщането на община Панагюрище в престижен културен център на региона и страната.