Начало Култура Представиха книгата „Незабвенни святители“ на Панчо Шопов – внук и адв. Васил...

Представиха книгата „Незабвенни святители“ на Панчо Шопов – внук и адв. Васил Василев

СПОДЕЛИ
В Исторически музей-Панагюрище беше представена книгата „Незабвенни святители“, част втора от трилогията. Нейни съставители са Панчо Шопов – внук и адв. Васил Василев. Двамата успяват да систематизират трудовете на Панчо Шопов, както и събраните от него трудове на други бележити панагюрци.
Сред официалните лица на представянето бяха г – н Никола Белишки, кмет на Община Панагюрище; г – жа Галина Матанова, заместник – кмет; адв. Васил Василев; проф. Марин Игнатов, правнук на Пейо Дринов; гости от гр. София и гости и жители на Панагюрище.
Тържеството беше водено от доц. д-р Атанас Шопов, директор на Исторически музей-Панагюрище. Той приветства всички присъстващи в залата, като сподели за сериозните успехи, които постига Панчо Шопов в своите изследвания на Панагюрския край. Разказа, че идеята за събирането и издаването на неговото наследството принадлежи именно на неговия внук. Също така доц. Шопов спомена, че изследванията на „дядо Панчо“ са източник и отправна точка за нови търсения от изследователите.
Част втора от трилогията подробно беше представена от адвокат Васил Василев. А проф. Марин Игнатов изтъкна интересни сведения за духовната връзка между Дриновия род и рода на Шопови.
След края на представянето, присъстващите имаха възможност да задават въпроси и да споделят свои мисли и чувства свързани с темите от „Незабвенни святители“.
Информация и снимки: Исторически музей – Панагюрище