Начало Култура Представят мегалитния комплекс „Кулата“ над Стрелча в „Мистичната България“ по bTv

Представят мегалитния комплекс „Кулата“ над Стрелча в „Мистичната България“ по bTv

СПОДЕЛИ
restorant

Ирена Григорова, автор на предавания в „Мистичната България“ по телевизия bTv подготвя нова тема, посветена на мегалитния комплекс „Кулата“ над Стрелча.

Скалният мегалитен комплекс се намира на 12 км. северно от гр.Стрелча по пътя за гр.Копривщица в местността Кулата.
Същинската част на светилището е разположена върху голям скален блок. Сравнително малко по размери, то впечатлява с архитектурните си решения. От северната му страна е разположено голямо вкопаване тип “казан”. Пред него е оформена “пиростия” – съоръжение, свързано с гадателски практики и с мита за Дионис. Скално изсечена арка, оформена от един монолит, е единствената от такъв тип на територията на Стрѐлча от известните досега. Кулминацията на светилището е скален трон, поставен върху две игловидни скали, с приблизително кръгла форма. Източната му част е оформена седалковидно. Ако човек седне на трона пред очите му се разкрива гледка обхващаща целият южен хоризонт на 180 градуса като в далечината се синеят склоновете на Родопите и Рила.
На по-ниското ниво около трона е оформена пътека, която обхожда подножието му. Интересен е фактът, че тронът както и арката са ориентирани към изгрева на пролетното слънце, което загатва, че мястото не е случайно и е служело за провеждане на езически ритуали, свързани с възраждащата се природа. На север пътеката се разширява в площадка, която стъпаловидно слиза към подножието на масива. Площадката и околните скали са осеяни с вкопавания с правилни форми, които не будят съмнение за изкуствения им произход. В южното подножие на трона пътеката преминава под скална арка, която сякаш е изсечена в скалата.
На юг от основния скален масив, на сравнително добре оформена скална площадка, се намира изправен скален стълб, т.нар. “менхир”. Скалните масиви около него също са прорязани от изкуствени вкопавания. На семантично ниво менхирът се разглежда от учените един от най-старите символи на мъжкото начало и на Слънцето. Менхирите съще се считат за едни от най-старите астрономически уреди използвани за наблюдение на небесните тела и за промяната на сезоните.
Мегалитният комплекс е на няколко нива и не заема голяма площ, но въпреки това е внушителен. Въздействието се усилва и от многото скално изсечени ями и канали в околните скали. Според проф. д.н.к. Васил Марков този тракийски мегалитен храм е уникален за тракийската култура и засега единствен по рода си от известните ни. Доц. д-р Алексей Гоцев, ръководител на теренните проучвания, допълва че, древният комплекс поставя повече въпроси за изследване, отколкото да предоставя лесни отговори. Проучванията на обекта продължават, а специалистите работещи по него се надяват с работата си да внесат допълнителна яснота за организирането на сакралното пространство в Древна Тракия.
Липсват каквито и да било указателни табели към мястото.Ориентир за мястото е заслон и чешмата Бабина градина в близост на Републикански път III-606 между Стрелча и Копривщица.