Начало Общество Преглед на темите от печата на 6 октомври

Преглед на темите от печата на 6 октомври

СПОДЕЛИ

Пада банковата тайна с Швейцария

в. Капитал Daily

Швейцария ще предоставя на България банкова и данъчна информация за български граждани. Ще се предоставят данни включително за сметките на лица, разследвани за данъчни измами от българските служби. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Този ангажимент е залегнал в подписаната на 19 септември Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни. Документът предвижда страните да си разменят такава информация на всеки три месеца, а освен това да подготвят и годишен доклад.

Първата информация, която Дянков очаква от Берн, ще пристигне в началото на 2013 г. и ще съдържа данните за октомври – декември 2012 г.

Предишната подобна спогодба с Швейцария е подписана през 1983 г. и не е съдържала такава клауза. Дянков съобщи, че е работено по новия текст на документа в продължение на две години и половина.

Шейхове искат агнешко от България

в. Новинар

Крупни бизнесмени от Саудитска Арабия са проявили интерес към вноса на месото, съобщиха от земеделското министерство.

Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров се срещна с инвеститори и представи традициите на страната ни в производството на месни продукти. Контролът върху търговията у нас е изключително строг през последните няколко години, подчерта заместникът на Мирослав Найденов.

Арабските бизнесмени изтъкнаха, че чистотата на производството, липсата на антибиотици, стероиди и други химикали ще дадат предимство на българското агнешко месо на техния пазар. Те потвърдиха, че се подготвя спогодба между България и Саудитска Арабия в областта на селското стопанство.

Втори магазин в София бе затворен заради тонове развалена храна

в. Сега

След като преди месец Агенцията по храните засече 1 тон храна с изтекъл срок на годност, която се съхраняваше в магазин от веригата "Европа", вчера и друг търговски обект бе изловен в крупно нарушение. В столичния магазин на СBA в жк "Свобода" инспектори от ведомството на Йордан Войнов са засекли 2800 килограма храни от животински произход с изтекъл срок на годност и още 800 килограма храни от неживотински. Част от продуктите изобщо не са били съхранявани в хладилник, установила проверката.

Заради нарушението обектът е бил затворен, а развалените храни са предадени за унищожаване. "Магазините не са екарисажна площадка, бракуваните храни трябва своевременно да се извозват към екарисажите и да бъдат унищожавани", заяви шефът на ревизорите Йордан Войнов. Той уточни, че проверките продължават, а под прицел ще бъдат както търговските вериги, така и по-малките магазини, които трябва да имат договори с екарисажите за унищожаване на развалените храни.

Дянков: Митницата е отличник

в. Стандарт

От всички държавни институции в последните три години митницата е направила най-много, за да се превърне един разграден двор, каквото е била в предишните правителства, в образцова институция. Това каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той посочи, че за постигането на тези резултати е свършена огромна работа, огромно количество нерви и инвестиции. Вложени са пари е в рентгени, в коли, в оборудване, както и квалификация. В последните три години са обучени над 2000 души – нещо, което преди въобще не е ставало. „Заради това с всяка година им се увеличават параметрите. Все по-трудно става да се изпълнява, но Ваньо Танов и неговият екип го изпълняват и затова винаги, когато те ми поискат нещо смятам, че то е разумно и като финансов министър ги защитавам”, каза още Дянков.

Финансист номер едно връчи днес ключовете на 30 нови високопроходими автомобила, които ще бъдат използвани от служителите от отделите „Митническо разузнаване и разследване”. Екип от трима служители ще работи с тях на територията на всяка една област в страната, като с новите коли те ще достигат до всяко място, подчерта директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов. Автомобилите ще могат да извършват проверки по всяко време и на всяко място от най-близко намиращия се екип.