Начало Общество Преподаватели от „Нешо Бончев“ се запознаха с „Новите роли на учителя“

Преподаватели от „Нешо Бончев“ се запознаха с „Новите роли на учителя“

СПОДЕЛИ
12647469_1153330714679747_903682634855105025_n
Снимка СОУ „Нешо Бончев“

Как е възможно училището от една йерархична структура с ригидни правила и наказания, да се превърне в  любяща и подкрепяща общност, в която всички се свързват помежду си с уважение и зачитане?

Възможно ли е днешното българско училище, резултат на властващия анрхо-либерализъм, да бъде добре организирана динамична структура, в която учениците се възпитават на истинска демокрация?

За да стане това, учителите трябва да осъзнаят и приемат своите нови роли. Какви са те, как да се промени начинът на взаимодействие и свързване на различните страни в образователно-възпитателния процес, как да се намали напрежението в това общуване, как да се създаде обогатяващо живота образование, се учиха и част от учителите на СОУ „Нешо Бончев“.

В панагюрската гимназия се проведе семинар на тема „Новите роли на учителя“, а лектор беше Емилия Илиева-Крайнова от Communication Academy.

Имаше съпротива, имаше дискусии, имаше съгласни и несъгласни, но всеки си тръгна обогатен и донякъде готов да види нещата от друга гледна точка“, коментира по повода директорът на СОУ „Нешо Бончев“ Веска Барова.

Според Барова „това е първият етап от развитието на умението за критично мислене“. А ако не го притежаваш, как да го развиваш у своите ученици? Дали ни е необходимо то или не в днешното и бъдеще време? Отговорът е в социалните мрежи.

Набиращият все по – голяма популярност семинар на тема „Новите роли на учителя“ включва лекции и силно застъпени практически упражнения на различна образователна и свързана с личностното развитие тематика.

Същественото касае променящата се роля на учителя като ключов елемент в системата – кои са всъщност преподавателите на бъдещето, кои са качествата и уменията им, но и от какво имат нужда и как могат да бъдат подкрепени.

Обучението е подходящо за всички, които работят или искат да работят с деца и се вълнуват от съвременни методи на преподаване и общуване.